Izložba

Zarazni algoritmi Helene Nikonole: Pukotine u sustavu Interneta stvari

Kim Cuculić

S otvorenja izložbe u Filodrammatici

S otvorenja izložbe u Filodrammatici

Umjetnica svojim radom nastoji pridonijeti uvidu u mogućnosti tehnologije da unaprijedi ljudsku svakodnevicu, istovremeno ukazujući na rizike i opasnosti



Izložba »Zarazni algoritmi« moskovske novomedijske umjetnice Helene Nikonole otvorena je u Filodrammatici u organizaciji Drugog mora. Nikonole je umjetnica, kustosica i predavačica koja živi i radi u Moskvi.


Djeluje u području hibridne umjetnosti i nove estetike, s naglaskom na teme umjetne inteligencije i Interneta stvari (IoT).


Svojim radom nastoji pridonijeti uvidu u mogućnosti tehnologije da unaprijedi ljudsku svakodnevicu, istovremeno ukazujući na rizike i opasnosti koje korištenje novih tehnoloških alata unosi u naše živote i društvo.




Za razliku od tehno-optimista, koji u svakoj tehnološkoj inovaciji vide napredak čovječanstva, Helena Nikonole nastoji kritički promotriti različite posljedice upotrebe tehnologije. Na riječkoj izložbi »Zarazni algoritmi« posjetitelji mogu upoznati njezine radove, koji koriste pukotine u sustavu nadzornih kamera i Interneta stvari.


Koristeći njihove slabe točke, Nikonole hakira te sustave i pomoću algoritama im pridaje nova značenja i funkcije, čime ukazuje na njihove nedostatke i razotkriva količinu podataka koje digitalni uređaji prikupljaju o svima koji ih koriste.


Hakiranje nadzornih kamera


Iako je hakiranje nadzornih kamera motiv koji se ponavlja u svim radovima, izložba u prvi plan zapravo stavlja algoritme i raspon njihovih mogućnosti, od čitanja i interpretacije podataka do generiranja novih značenja u formi glazbenih kompozicija i tekstova.


Primjerice, u radu »deus X mchn« umjetnica koristi neuronsku mrežu koja izračunava gramatičku strukturu svetih tekstova – Starog i Novog zavjeta, Kur’ana, Tore, Ramajane, Tao Te Chinga i drugih – odnosno pronalazi njihov kod.


Pojavljujući se iznenada i na zaprepaštenje korisnika s internetom povezanih uređaja, umjetna inteligencija na temelju tih podataka generira vlastiti »sveti tekst« i uživo ga recitira putem zvučnika na hakiranim nadzornim kamerama ili ga ispisuje pomoću »opsjednutih« printera diljem svijeta.


Stvaranje glazbene kompozicije


Spomenuti rad pritom nije jedini čiji se sadržaj može pratiti uživo. Primjerice, u radu »Faces2Voices« posjetitelji se mogu uključiti u stvaranje glazbene kompozicije na internetu, koja nastaje korištenjem umjetne inteligencije koja na temelju tehnologije prepoznavanja lica proizvodi i u skladbu pridodaje zamišljene glasove.


Izložbu je moguće besplatno posjetiti do 8. siječnja, u radnom vremenu od ponedjeljka do subote između 16.20 sati, osim na datume od 24. do 26. prosinca i 31. prosinca te 1., 2. i 6. siječnja 2021. godine kada galerija neće raditi. Sukladno preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u galeriji je ograničen.


O umjetnici


Helena Nikonole je novomedijska umjetnica, nezavisna kustosica i edukatorica u polju hibridne umjetnosti, nove estetike, Interneta stvari i umjetne inteligencije. U radovima se bavi istraživanjem mogućnosti i rizika tehnologija kao što je strojno učenje, što smatra važnim za razumijevanje konteksta modernog svijeta određenog tehnologijom i medijima.


Predaje i vodi radionice u području umjetnosti i znanosti, neuronskih mreža u umjetnosti i novomedijske umjetnosti u institucijama kao što su Rodchenko Art School (Moskva), Art Laboratory (Berlin), Mutek Festival (Montreal i Tokio), Institute of Philosophy (Ruska akademija znanosti), Innopolis University (Innopolis), National Centre for Contemporary Arts (Moskva) i mnogim drugim.