'Život je putovanje'

Yoshikatsu Tamekane predstavio se izložbom u Rijeci: ‘Važne stvari u životu su nevidljive’

Jakov Kršovnik

Dah Dalekog istoka / Snimio Marko GRACIN

Dah Dalekog istoka / Snimio Marko GRACIN

Otvaranju je nazočio sam autor, koji je rekao da radovi održavaju krajobraz njegova srca te istaknuo da su važne stvari u životu: ljubav, nada, zadovoljstvo - nevidljive



RIJEKA Izložba “Život je putovanje” Yoshikatsua Tamekanea, japanskog umjetnika grafike, otvorena je danas u Dvorani kulture “Joga u svakodnevnom životu” na Pećinama.


Yoshikatsu Tamekane - izložba u Rijeci / Snimio Marko GRACIN


Yoshikatsu Tamekane – izložba u Rijeci / Snimio Marko GRACIN



Otvaranju je nazočio sam autor, koji je rekao da radovi održavaju krajobraz njegova srca te istaknuo da su važne stvari u životu: ljubav, nada, zadovoljstvo – nevidljive.


Japanski umjetnik Yoshikatsu Tamekane / Snimio Marko GRACIN


Japanski umjetnik Yoshikatsu Tamekane / Snimio Marko GRACIN




Tamekanea su pozvale Kristina Kamala Babina, akademska slikarica, i Celestina Vičević, docentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, na čemu im je autor posebno zahvalio.Izloženi radovi nastali su u tradiciji ukiyo-e, tehnici japanskog drvoreza i slikarstva, koja datira još iz 17. stoljeća.


Yoshikatsu Tamekane postavio je više od 90 samostalnih izložbi te sudjelovao na mnogim eminentnim grafičkim manifestacijama diljem svijeta.


Yoshikatsu Tamekane - izložba u Rijeci / Snimio Marko GRACIN


Yoshikatsu Tamekane – izložba u Rijeci / Snimio Marko GRACIN



Kako se navodi u katalogu izložbe, svojim radom nastavlja spomenutu tradiciju te joj daje snažan autorski pečat. Drvo i voda čine suštinu materijalnog sloja ove tehnike te oboje opisuju, doslovno i simbolički, smisao života – rast i plodnost.


Umjetnik ponajprije razmišlja o materijalu, prilagođava mu se prožimljući znakove njegova rasta s vlastitim slikama i osjećajima. On tako svojim rukama preobražava svijet prirode u svijet sofisticirane estetike.


Yoshikatsu Tamekane - izložba u Rijeci / Snimio Marko GRACIN


Yoshikatsu Tamekane – izložba u Rijeci / Snimio Marko GRACIN



Voda pak predstavlja tijek, nezaustavljivu promjenu i život. Neizostavna je u procesu ručne izrade papira, kao i u pripremi boje te nastanku grafičkog lista u tradiciji ukiyo-e.


U radovima zlatna i srebrna boja imaju značajnu ulogu, te istovremeno nastavljaju klasičnu estetiku japanskog drvoreza, no i preoblikuju je. Upotrijebljeni u Tamekaneovim grafikama, zlatni listići ne predstavljaju materijalno bogatstvo i sjaj, već materiju nepromjenjivu u vremenu.Dakle, zlato označava bezvremensku ljepotu, drevnost i vječnost.



Srebrna boja, s druge strane, s vremenom tamni, pretvara se u crnu boju i slika je završena kada se to dogodi. No, autor želi i zadržati srebrnu patinu te tada koristi aluminij čime postiže dojam nadrealnog ozračja svojih prizora.


Izraz ukiyo-e najčešće se prevodi kao “slike plutajućeg svijeta”, pa je tako i život, kao dio svijeta, glavna tematika Tamekaneovih radova. Život kao putovanje od rođenja do smrti, putovanje u vremenu i putovanje s drugima.Svijet je u njegovu djelu prikazan od najmanje vlati trave do nepreglednog plavetnila; nastali je likovni jezik pritom vizualno slojevit i kompleksan te se kreće od figurativnih motiva do čistih likovnih znakova.Dojam je da autorova umjetnost posjeduje suptilnu, ali vrlo uvjerljivu, sposobnost da prenese promatrača u prostor radosti, svjetlosti i unutrašnje širine.


Izložbu se može razgledati do 28. veljače, a u sklopu programa, koji se održava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, bit će održano i predavanje te radionica drvoreza za studente riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, kao i radionica drvoreza za građanstvo, koju će voditi Tamekane, 1. veljače od 10.30 do 16 sati u prostoru u kojem je izložba i otvorena.


U ime Grada Rijeke otvorenju izložbe prisustvovao je gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je umjetniku predao pozivnicu za svečano otvaranje EPK – Rijeka 2020, a program je realiziran u suradnji s Ustanovom Dvorana kulture “Joga u svakodnevnom životu” i Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci.