Atlas Mediterana

“Water Cycles” u Filodrammatici: Izložba o pitanju kruženja vode

Ervin Pavleković

Udi Edelman i Avital Barak / Foto Mateo Levak

Udi Edelman i Avital Barak / Foto Mateo Levak

Izložba radovima više umjetnika propituje problem voda diljem Mediterana i temu kruženja vode u prirodi



U organizaciji Drugog mora, u okviru suradnje Goethe Instituta i Centra za digitalnu umjetnost CDA iz Izraela, u Filodrammatici je otvorena izložba »Water Cycles« izraelskih kustosa Udija Edelmana i Avital Barak koja radovima više umjetnika propituje problem voda diljem Mediterana, odnosno temu kruženja vode u prirodi.



Kako je Dubravko Matanić iz Drugog mora pojasnio, izložba je nastala u suradnji Goethe Instituta i Centra za digitalnu umjetnost i nastavak je njihova projekta kojima izrađuju mapu, odnosno svojevrstan atlas koji se bavi problematikom voda na području Mediterana, ne samo mora, već i jezera, rijeka i drugoga.





Posebnost projekta je, govori, u lokalnome kontekstu koji izložba (za)dobiva, ovisno o gradu u kojem se održava, pa se tako prva izložba održana u Holonu zvala »Water Affair«, dok riječka izložba ima naziv »Water Cycles«, a bavi se pitanjem kruženja vode.


Uz strane umjetnike, lokalni kontekst, podrazumijeva i domaće umjetnike, a u ovome slučaju, to su Toni Meštrović i Renata Poljak.



Kako je jedan od kustosa Udi Eldeman istaknuo, ovo je projekt koji traje i održava se u različitim gradovima, a u osnovi je projekta i digitalna platforma »Atlas of Mediteranian Liquidity« koja se temelji na umjetničkom i istraživačkom prikazu različitih pogleda na vodu.


Atlas je trenutačno u razvojnoj i preliminarnoj fazi, a omogućuje povezivanje brojnih glasova i reprezentacija koje mogu zajedno postojati bez odnosa temeljenog na hijerarhiji.



– Projekt u svakome gradu, uz strane umjetnike, sakuplja i radove domaćih umjetnika koji tematiziraju i problematiziraju vodu na Mediteranu; tako izložbu čine neki ranije sakupljeni radovi, ovisno o gradu u kojem se izložba održava i prostoru, i radovi domaćih umjetnika u svojim radovima donose lokalnu problematiku.


Nakon što se radovi selektiraju, tada se, s obzirom na njihov sadržaj i značenje, određuje i naslov same izložbe. Cijeli projekt je o vodi i klimi u ekološkom smislu, no primjerice i u političkom također.



Voda je, dakle, osnovni životni element na koji ne obraćamo pažnju u svakodnevici. Izložba bi nam trebala pomoći da bolje razumijemo život oko sebe, što život znači, kakva može biti naša budućnost, kako je možemo promijeniti.


Na kraju, izložba nam može skrenuti pažnju na vodu kao bitan element u našim životima te utjecati na način na koji razmišljamo o njemu, kazao je kustos Udi Edelman.


»Atlas of Mediteranian Liquidity« je digitalna platforma za geografske karte koja se temelji na umjetničkom i istraživačkom prikazu različitih pogleda na vodu.


Atlas je trenutno u razvojnoj i preliminarnoj fazi, a omogućuje povezivanje brojnih glasova i reprezentacija koje mogu zajedno postojati bez odnosa temeljenog na hijerarhiji.


Izložba »Water Cycles« uključuje radove više umjetnica i umjetnica kao što su Michal Baror, Maya Attoun, Haviv Kaptzon, Daniel Meir, Uri Katzenstein i Ursula Biemann, a zajednička im je tema i/ili propitivanje problema vode na području Mediterana.


Multimedijska izložba koju većinom čini više videozapisa te nekoliko oslikanih platna, propituje ulogu i važnost vode u našim životima, odnosno hidrološki ciklus koji uključuje materijalna i simbolička značenja životnog ciklusa i svojevrstan je susret prirode i kulture te nas uči o važnosti i ulozi prirode u našim životima.


Izložbu »Water Cycles« moguće je posjetiti do 3. lipnja svakim danom osim nedjelje i praznika od 16 do 20 sati uz slobodan ulaz.