Lovran

“Utkan put”: Iva Katalinić i Nevena Živić predstavljaju se u Galeriji Laurus

Aleksandra Kućel Ilić

Rad Ive Katalinić "Priroda i društvo"

Rad Ive Katalinić "Priroda i društvo"

Izložba predstavlja dva različita izričaja povezana zajedničkom tehnikom vezenja



Nova izložba otvorit će se u subotu, 13. siječnja u 19 sati u lovranskoj Galeriji Laurus, a publici će se predstaviti Iva Katalinić i Nevena Živić.


Izložba nosi naziv “Utkan put” i bit će postavljena do 5. veljače kao dio programa Art-Laurus 2024. Umjetničke organizacije P.A.L.


– Izložba “Utkan put” autorica Nevene Živić i Ive Katalinić predstavlja dva različita izričaja povezana zajedničkom tehnikom vezenja.




Nevena izlaže noviju seriju radova na čijim se površinama može pronaći mnoštvo oblika i gestualnih zapisa, krećući se od smirujućih odnosa boja do dramatične eksplozivnosti putem koje je svaki rad metamorfoza viđenja i unutarnjeg doživljaja stvarnosti.


Razigranošću svakog njenog slikarskog pokreta, na platno se prenose trenutačne misli i osjećaji, a ručnim vezom događaju se intuitivne korekcije na platnu.


Iva izlaže segmente različitih serija, odnosno presjek radova nastalih tokom proteklih 7 godina, poput tapiserija, ručnog veza, radova izrađenih slobodno-poteznim bodom na šivaćem stroju, vezenih tekstilnih skulptura, i vezenih uporabnih predmeta.


Njenom radu nerijetko prethodi ilustracija ili priča, a veliki interes gaji prema istraživanju tekstilne tehnologije materijala.


Nevena i Iva obje iza sebe imaju formalno obrazovanje kao slikarice, a dodatak veza slikarstvu ili u Ivinom slučaju, gotovo u potpunosti preusmjerenje u područje tekstilnog stvaralaštva, njihov su odabrani i “utkan put” samostalnog umjetničkog djelovanja – stoji u najavi izložbe.


Program je financiran sredstvima Općine Lovran, Ministarstva kulture i medija RH i PGŽ-a.