Motivi Starog grada

U Zajednici Talijana otvorena izložba linoreza Romola Venuccija

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Osim 15 grafika koje su objavljene 1976. godine, nakon njegove smrti, ovom prilikom publici su predstavljene i dvije neobjavljene slike



Nakon gotovo godinu dana, tijekom koje su sve javne aktivnosti obustavljene zbog pandemije, Zajednica Talijana Rijeke, u nemogućnosti da organizira tradicionalni Tjedan fijumanske kulture u povodu blagdana Svetog Vida, otvorila je izložbu “Romolo Venucci – linorezi Staroga grada”.


U izložbenoj dvorani Palače Modello izložene su grafike riječkog Staroga grada koje je Romolo Venucci realizirao tehnikom linoreza između 1949. i 1971. godine.


Osim 15 grafika koje su objavljene 1976. godine, nakon njegove smrti, ovom prilikom publici su predstavljene i dvije neobjavljene slike.




Otisnute su 2020. u izdanju Zajednice Talijana Rijeka; radi se o originalima koji su dobiveni iz autentičnih matrica, odnosno linoleuma, zahvaljujući obitelji Venucci.


Izložbu je postavila Galleria atelier “Giulio Bonačić” iz Opatije, a obogaćena je originalnim linorezima autora i dokumentarnim videom u kojemu je snimljen cjelokupni proces otiska slika, u suradnji s prof. Helenom Balaž.


Izložba je otvorena do 25. lipnja, od ponedjeljka do četvrtka, od 10 do 12 sati i od 16 do 18 sati i petkom od 10 do 12 sati.