Galerija Kortil

U riječkom HKD-u otvara se izložba Marca Chagalla: ‘Da nam je to netko rekao prije godinu dana…’

Davor Mandić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Chagallovu izložbu u Rijeci, prvu ovakvu, pod nazivom Colours of Love (Boje ljubavi), HKD je organizirao u suradnji s Rebel kolektivom, koji čine Nataša Bošnjaković i Nataša Mrkonjić



RIJEKA – Nije to bila obična konferencija za novinare u povodu retrospektivne izložbe Marca Chagalla u riječkom Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, koja će biti otvorena od 6. lipnja do 4. rujna. Zašto?


Ponovimo, u tu svrhu nenovinarski: retrospektivna izložba Marca Chagalla u riječkom HKD-u. Da nam je to netko rekao prije godinu dana, i danas bismo to prepričavali kao dobar vic. No nije vic, eno smo se i sami uvjerili; što na podu što na zidu, u Galeriji Kortil, kad smo ušli, zatekli smo 93 Chagallova rada, uglavnom litografije, bakroreze, drvoreze, crteže.


Naravno, da bi izložba uopće bila moguća, Kortil je morao dobiti i novi sustav zaštite, za koji saznajemo da ostaje u Galeriji do daljnjega, s obzirom na to da je HKD kao nova gradska ustanova na čelu s Edvinom Liverićem odlučila igrati ambiciozno, pa spore i neaktivne ljetne mjesece popuniti atraktivnim programima/izložbama.




No Chagall u Rijeci u tom je smislu pilot-projekt, kako je to rekao Liverić, pa će o njegovu uspjehu ovisiti i ostvarivanje daljnjih ambicioznih planova o gostovanjima velikih umjetničkih imena.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Chagallovu izložbu u Rijeci, prvu ovakvu, pod nazivom Colours of Love (Boje ljubavi), HKD je organizirao u suradnji s Rebel kolektivom, koji čine Nataša Bošnjaković i Nataša Mrkonjić.


Bošnjaković je rekla nešto više o samoj izložbi, naglasivši da je izložba svojevrsna retrospektiva umjetnikovih radova, budući da su zastupljeni radovi od ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća.


– Chagallov dugi stvaralački vijek posvećen je ljubavi, ljubavi prema domovini, porijeklu, religiji, duhovnosti, a posebno prema njegovoj Belli Rosenfeld, što se sve isprepliće u samo Chagallu svojstvenom snoviđenju kroz izložene serije ilustracija Biblije, Gogoljevih Mrtvih duša, Egzodusa, Homerove Odiseje, Cirkusa, Pariza… – rekla je Bošnjaković.


Voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović osvrnula se na porast broja turista u Rijeci, na koje ova izložba također računa, a koji u Rijeku više ne dolaze samo kao u tranzitni grad.


Ambiciozno otvorena vrata Galerije od 10 do 22 sata, svaki dan, cijelo ljeto, bit će pravi test i za marketinški/PR tim HKD-a, koji odnedavno broji i jednu novu članicu.


O Rebel kolektivu, koji je “krivac” za više atraktivnih izložbi renomiranih svjetskih umjetničkih imena po Hrvatskoj, nešto je više govorila Nataša Mrkonjić. Warholl u Zadru, Miro u Rovinju, oprimjeruju ideju da se u Hrvatsku dovode “jaki” igrači, čime ih Rebel želi demistificirati, ujedno promovirajući modele javno-privatnih partnerstava, bez kojih te akcije ne bi bile moguće.


Rebelu ovo nije prva izložba Chagalla u Hrvatskoj, no za ovu su od više europskih kolekcionara pribavili i radove koji se u Hrvatskoj prvi put izlažu. Na izložbi u Kortilu tih je radova oko 50 posto, a zanimljivo je i to da će publika moći vidjeti i posljednje umjetnikovo grafičko djelo, urađeno netom prije njegove smrti.


Ulaznice


Odrasli – 70 kn; umirovljenici (65+) – 55 kn; studenti – 55 kn; djeca (do 14 godina) – 35 kn; obiteljska ulaznica – 180 kn te grupe (+10 osoba) – 50 kn.


Izložbu je također moguće pogledati uz stručno vodstvo na raznim jezicima i prilagođeno svim uzrastima.


Informacije o izložbi i najave grupa na broj mobitela +385 (0)99 239 1404.