Umjetnički paviljon

U Opatiji otvorena izložba “Umjesto ekrana” Riječanina Luke Aničića

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Njegova prva izložba nosi naziv »Umjesto ekrana« i u Šporeru se može pogledati do 8. studenoga uz besplatan ulazNakon što su tijekom ljeta u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera u Opatiji pažnju publike privlačili Picasso i Miró, sada su na red došli domaći autori, a prvi je svoje radove izložio Riječanin Luka Aničić.


Njegova prva izložba nosi naziv »Umjesto ekrana« i u Šporeru se može pogledati do 8. studenoga uz besplatan ulaz.


Apstrakcije koje je Aničić ponudio publici nastoje ih navesti na bijeg od »ekrana« i odvesti na neko drukčije mjesto.
Kustosica izložbe je Iva Kelentrić, umjetnička producentica Barbara Babačić, dok je autorica teksta u katalogu Franka Toljanić, a autor fotografija Damir Krizmanić Kriza.


– Luka Aničić (41), slikar bez formalne likovne naobrazbe, nije se ni pokušao prikloniti stilskim odrednicama nekog od ‘izama’ 20. stoljeća.


Ovom se izložbom predstavlja slobodan od utega stilskih odrednica, a njegove apstraktne kompozicije većinom su akrili na platnu.


Iako se radi o naizgled tradicionalnoj slikarskoj tehnici, radovi su nastali korištenjem nesvakidašnjih alata, predmeta iz svakodnevne upotrebe te raznih željeznih ostataka, špatula, gletera i zidarskih žlica kojima se koristi za pomno nanošenje akrila, ali i oksidnih pigmenata u prahu, tempera, boje – navodi se uz izložbu.