Serija bez lica

U novobeogradskoj Blok galeriji danas otvorenje izložbe fotografija riječkog autora Ivice Nikolca

Kim Cuculić

Foto Ivica Nikolac

Foto Ivica Nikolac

U beogradskoj galeriji bit će otvorena izložba fotografija »Metamorfoza - slika sna« riječkog autora



BEOGRAD – U novobeogradskoj Blok galeriji danas će s početkom u 19 sati biti otvorena izložba fotografija »Metamorfoza – slika sna« riječkog autora Ivice Nikolca. Kako se navodi uz izložbu, na fotografijama ove serije nema lica.


»Samo svijet crnila i tjeskobe. Zrcalo ne gledam, ionako ne prikazuje ništa. Kroz okno prozora hladnoća ne dopire do kostiju. Govorimo li jedno drugom ono što osjećamo? Bojim se da ni ja nisam tu, a možda i jesam. Nisam siguran. Nemir ne miruje. Cvijeće koje joj nisam dao nije plastično, ja sam ga ubrao. U imaginarni okvir stišće se kompozicija. Zgušnjava ono »ja« i pretvara u ono nesigurno »ona«, svojevrsnu »fugu« – bijeg od stvarnosti u neku drugu, možda jasniju stvarnost. Fuga kažu, nosi odraze svih imitacija svijeta oko nas, da li i onog što nosimo u sebi? Dileme se poput čavala oštro zabijaju u meko tkivo razmišljanja…«


Ivica Nikolac (Rijeka, 1960.) diplomirao je hrvatski jezik i književnost – organizacija kulturnih djelatnosti. Fotografijom se bavi od 1974. Po sklonosti preispitivanju vlastitog fotografskog pogleda na svijet, obilježjima fotografskog izraza i usmjerenosti na odnos fotograf – društvo, može se smatrati pripadnikom konceptualizma u fotografiji. Nikolac je imao više samostalnih izložbi te je sudjelovao na 50-ak kolektivnih izložbi. Dobitnik je više nagrada i priznanja za fotografije na međunarodnim salonima fotografije i nagrada za promociju fotografije. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Rijeka od 1997. i Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Istra od 2021. te ULUPUH-a Zagreb, 2021.
Izložba će biti otvorena do 25. svibnja.