Akademska slikarica

U Muzeju Like otvorena izložba slika Ane Barbić Katičić: Oslikati Velebit i buru

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Autorica je postala svjetski poznata svojim dizajnom Fifinog trofeja za najboljeg nogometaša svijeta



Izložba slika akademske slikarice Ane Barbić Katičić pod naslovom »Bura« otvorena je u Muzeju Like u organizaciji gospićkog Zmajskog stola Družbe »Braća hrvatskog zmaja«.


Na slikama ove umjetnice dominiraju motivi Velebita i bure kao neizbježne prirodne prepoznatljivosti Like i Ličko-senjske županije.


Otvorenju izložbe je uz autoricu Katičić prisustvovao ličko-senjski župan Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, pročelnik Zmajskog stola u Gospiću Joso Živković, ravnateljica Muzeja Lika Tatjana Kolak te mnogobrojni uzvanici i ljubitelji slikarstva i kulturnog stvaralaštva.




Nazočnima se najprije obratio župan Ernest Petry.


– Kao županija maksimalno se trudimo da u županiji svatko ima prostor za stvaralaštvo i rad, zbog čega sudjelujemo u organiziranju brojnih manifestacija i događaja, a ujedno vodimo brigu o investicijama i otvaramo gradilišta kako bi osigurali nova radna mjesta – istaknuo je župan Petry prigodom otvaranja izložbe.


Nakon župana nazočnima se obratila ravnateljica muzeja Tatjana Kolak izrazivši zadovoljstvo što su se organizatori i autorica odlučili postav slika s motivima bure izložiti upravo u Muzeju Like u Gospiću.


Autoricu izložbe i njezin opus predstavio Saša Živković. Prigodnim riječima nazočnima se obratio i pročelnik Zmajskog stola u Gospiću Joso Živković, koji je ujedno i otvorio izložbu.


Na kraju se svima zaslužnima za realizaciju postava izložbe u Gospiću zahvalila slikarica Ane Barbić Katičić, kojom prigodom je darovala i jednu sliku Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Gospić, koju je od autorice u ime HGSS-a preuzeo pročelnik Josip Brozičević.


Autorica Ana Barbić Katičić rođena je Zagrepčanaka koja je diplomirala pravo, a nakon čega je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti.


Posljednjih dvadesetak godina kontinuirano izlaže u Hrvatskoj te u Francuskoj, Finskoj, Izraelu, Belgiji itd. Svjetski poznata postala je svojim dizajnom Fifinog trofeja za najboljeg nogometaša svijeta.


Do sada je imala 30 samostalnih izložbi. Postav slika će u muzeju biti izložen idućih mjesec dana.