Između dvaju čekanja

U “Kockici” otvorena izložba fotografija o potresu u Sisku Miroslava Arbutine

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izložba je nastala na temelju fotografskog dokumentiranja nastale štete na kulturnim dobrima grada Siska s ciljem izrade popisa štete i konzervatorske dokumentacije



U “Kockici” Muzeja grada Rijeke otvorena je impresivna izložba umjetničko-dokumentarnih fotografija Miroslava Arbutine Arbe, koja tematizira potres u Sisku koji se dogodio krajem 2020. godine.


Autor je fotoobjektivom zabilježio velike i male, jednako bitne, motive koji se vezuju za veliki potres u Sisku i koji donose minuciozan prikaz ljudske sudbine koja je simbolički određena i omeđena dvama čekanjima – potresa.


Foto galerija: Izložba fotografija Miroslava Arbutine "Između dvaju čekanja" Foto: Marko Gracin


Na otvaranju izložbe ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović istaknuo je kako je izložba i lijepa i tužna, odnosno lijepa, ali o tužnome događaju – potresu u Sisku.




Kako je pojašnjeno na otvaranju, fotografije se mogu podijeliti u dva dijela, na one nastale neposredno nakon potresa i na one koje su nastale kao autorov radni zadatak za Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i medija u Sisku u svrhu dokumentiranja oštećenja na tim objekima i zbog što lakše buduće obnove.



Razlika između fotografija koje su snimljene neposredno nakon potresa, svega nekoliko minuta, i onih koje su nastale kasnije je u sistematičnosti, jer za one nastale kasnije autor je imao više vremena pronalaziti razne motive.


Autor fotografija napomenuo je kako je potres na Banovini događaj koji će pamtiti cijeli život, a u trenucima nesporedno nakon potresa, kazao je, nije uslikao mnogo fotografija jer u tom trenutku nije mogao.



Kasnije je, kaže, za Ministarstvo, uslikao puno više fotografija koje nisu samo “čiste” dokumentarne fotografije, već ima intime i osjećaja, jer je ulazio u prostore onih koji su tu prije potresa živjeli, ne sluteći na će ih takva sudbina snaći.


Umjetnost iz ruševina


Umjetnost je uvijek tu, negdje, uvijek prisutna, dio nas i naših života. Umjetnost može nastati ni iz čega, umjetnost nastaje i iz ruševina i na ruševinama – zasigurno su takve tvrdnje primjenjive na izložbu “Između dvaju čekanja” Miroslava Arbutine.



Izložba je to nastala na temelju fotografskog dokumentiranja nastale štete na kulturnim dobrima grada Siska s ciljem izrade popisa štete i konzervatorske dokumentacije, za što je Arbutinu angažiralo Ministarstvo kulture i medija. S obzirom na njegovu zadaću, jasno je kako su fotografije prije svega dokumentarističkoga karaktera, uz umjetničku notu.


Tako fotografije nose umjetnički narativ realitetnog predznaka u kojem su prikazani naizgled obični motivi svačijem oku primjetni, no i oni manje vidljivi koje samo vješto oko pronalazi.



S obzirom na takvu kvalitativnu podlogu fotografija, jasno je kako one nose i emocionalnu vrijednost – onu koja je predstavljena i u samome nazivu izložbe “Između dvaju čekanja”.


Upravo to čekanje i neizvjesnost potencijalnog novog potresa simbolika je rada i borbe s vremenom te prirodom koja je obilježila njegov rad, kao i osamdeset i dvije izložene crno-bijele fotografije formata 40 x 50 centimetra koje, nesumnjivo, danas rezoniraju puno drukčije s obzirom na sudbinu onih koji i dalje nemaju svoje domove na području Banovine.


Oko za detalje


Miroslav Arbutina sisački je fotograf čiji je interes za fotografiju započeo još 1980-ih godina, od kad je radio kao slobodni fotograf za domaće i strane tiskane medije i agencije, a od onda ga je njegov životni put od ratnog i industrijskog fotografa usmjerio na umjetničke staze.



U svojem je radu od početaka pokazivao oko za detalje i zanimljive motive, a posebice one koji se tiču njegova grada Siska. Svoje je fotografije objavljivao u tjednicima Danas, Nacional, Globus, Start nove generacije, Tifo, Jutarnjem listu.



Pokrenuo je foto-klub “Siscia Obscura”, a 2008. godine i Foto galeriju koja je danas na popisu priznatih galerija u Hrvatskoj te je u njoj održano više od osamdeset izložbi profesionalnih i amaterskih fotografija, brojna stručna predavanja renomiranih fotografa i mnoge fotograske radionice.



Osnovao je centar za stare fotografske procese “Atelier Siscia” čija umijeća prenosi upravo Foto-klub “Siscia Obscura”.


Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su “Viktor Hreljanović”, Treći element, “Tošo Dabac”, godišnje nagrade Siska za 2019. godinu.



Arbutina je počasni član ULUPUH-a i član udruge fotografa Kadar 36. Izložba je nastala u suradnji autora, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Siska i Gradskog muzeja Sisak, a bit će otvorena do 29. siječnja ove godine.