80. rođendan

Sklad i ravnoteža kolorita: U “Kloviću” otvorena samostalna izložba Marijana Mavrića

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Mavrić je prepoznatljiv po svojem stilu i jedinstvenom opusu.U povodu 3. svibnja – 80. rođendana autora i Dana oslobođenja Rijeke – u Galeriji »Juraj Klović« otvorena je samostalna izložba Marijana Mavrića.


Kako je istaknula Jasna Rodin, Mavrić je prepoznatljiv po svojem stilu i jedinstvenom opusu.


– Ono po čemu se autorski ističe i pozicionira u širem umjetničkom kontekstu specifičnost je poetike rukopisa i kolorita.
Za motive odabire primorski krajolik, suglasje krša i mora, ritam zemlje, vegetacije i tragova čovjeka. U najnovijem ciklusu slike su u osnovi apstraktne, bazirane na realnosti sagledavaju kraj kroz metaforu i poetiku.


Ponikve i škrape, kamenice, doline, polja, suhozidi i more, osjećajnost i energija sjaje iz njegovih platna punih pozitivizma i ljepote.


Slikajući, on stvara sklad i ravnotežu kolorističkog suglasja. Blagim sivim tonovima kamena i stijene često uokviruje i kontrastira prizore unoseći odmjerenost i mirnoću.


Površine se sjaje i nadopunjuju, rastu i mijenjaju. U bazi je crtež neprimjetan i osnovan, nosi kompoziciju i pruža dubinu, potezi su odmjereni i grade sugestivno tkivo slike.


Boja je prozračna i razrađena, puna nježnih i izbalansiranih nijansi. Obogaćena je tankom koprenom zračnosti, ritam je uravnotežen i harmoničan, ujednačen konstantom svjetla – osvrnula se Rodin.


Marijan Mavrić rođen je 3. svibnja 1942. u Selcu. Grafičku školu završio je u Zagrebu 1960. Prvi put se predstavio 1966. na skupnoj izložbi u okviru slikarske kolonije u Biogradu na moru.


Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1977. u Crikvenici. Od tada je održao više od 100 samostalnih izložaba u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na mnogim skupnim izložbama.


Njegovi brojni radovi nalaze se u javnim prostorima i u privatnom vlasništvu diljem svijeta. Osim slikarstvom bavi se i grafičkim dizajnom.


Od 1977. član je HDLU-a u Zagrebu, a potom i HDLU-a Rijeka. Do umirovljenja bio je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.