LINK IN ART

U Decumanusu otvorena multimedijska izložba “Protestna tišina” Vedrana Ružića

Mladen Trinajstić



KRK – Multimedijskom izložbom »Protestna tišina ili Egzistencijalizam u doba korone« autora Vedrana Ružića, u krčkom je Decumanusu otpočelo sedmo izdanje izložbenog projekta Link in art tijekom kojeg će se na temu Metamorfoza glazbe, također, predstaviti i kipar Vitold Košir.


Kustoski zadatak ovom je prigodom povjeren povjesničarki umjetnosti Bruni Kocijan, ujedno i autorici recenzije publicirane u katalogu kojim su objedinjena oba izložbena poglavlja, a koja je istakla da oba u sklopu tog ovogodišnjeg izložbenog projekta javnosti podstrijeta opusa, onaj već sad predstavljeni, kao i drugi koji tek dolazi na red, tematikom spajaju likovnu i glazbenu umjetnost.


Posebnost ovog ciklusa Link in arta jest ta što su oba umjetnika, ne samo inspirirana glazbom, nego se njome i profesionalno bave pa se spomenutim rječnikom s lakoćom koriste. Likovnost i glazba tako se međusobno prožimaju u njihovim privatnim i profesionalnim životima. I Vedran Ružić i Vitold Košir sviraju gudačke instrumente, obojica su svestrani, gotovo renesansno-univerzalni ljudi; Vedran sklada, svira, kipari, slika, a Vitold je sokolar, svira klasičnu i rock glazbu, kipari, bavi se grafikom. Obojica glazbu koriste i kao jezik izražavanja, i kao glavnu temu svojih likovnih radova te gledatelje istovremeno čine slušateljima, a slušatelje gledateljima. Serijom Forbidden melody (Zabranjena melodija) koja se još uvijek stvara, ističe Kocijan u svojoj recenziji Ružićevog stvaralaštva, autor pronalazi vrlo osoban način suočavanja sa svakodnevicom u izvanrednoj situaciji uzrokovanoj globalnom pandemijom. Od nađenih predmeta stvara jake oblikovne metafore povezujući ih u katalog vlastitih doživljaja kolektivnih iskustava neizvjesnosti i izoliranosti, a kroz cijelu se seriju postavlja pitanje slobode i umjetničkog izražavanja, naročito glazbenika, koji ovise o interakciji s publikom i (ne)mogućnosti javnog izražavanja, zaključuje Kocijan u svojoj recenziji.




Link in art je projekt koncipiran kao suvremena umjetnička platforma za intermedijsko, interdisciplinarno i multimedijsko umrežavanje različitih suvremenih vizualnih praksi i različitih konceptualnih strategija, u svrhu oblikovanja otvorenog, pristupačnog i netradicionalnog sustava suvremene vizualne komunikacije. Osmišljen je po uzoru na koncept internetskog umrežavanja, na što asocira i svojim nazivom, kao kreativni model umrežavanja autora, autorskih koncepcija i izričaja, likovno-filozofskih ideja i medijskih praksi. Ružićeva izložba Protestna tišina ili Egzistencijalizam u doba korone ostaje otvorena sve do 16. srpnja, a moguće ju je razgledati svakim danom izuzev nedjeljem, od 10 do 12 te od 20 do 23 sata.