Odana počast

U Crikvenici otvorena izložba Renata Percana: Crtač nevjerojatne imaginacije

Robert Šimonović

Foto Miroslav Matejčić

Foto Miroslav Matejčić

Izložba sjajnog istarskoga umjetnika otvorena je u crikveničkoj Gradskoj galeriji



Izložba Renata Percana »Iskustvo vremena u mitskom i zavičajnom prostoru« otvorena je u Gradskoj galeriji Crikvenica.


Liričar posvećen crtežu


Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Branka Arh, koja je, između ostalog, u svom osvrtu napisala:


»Crtač nevjerojatne imaginacije, iznimne osjećajnosti i snage, bez usporedbe u hrvatskome slikarstvu. Liričar posvećen crtežu. Majstor u prikazivanju ljudskog tijela i nadrealnog ugođaja, u linijskom (i točkastom) tkanju prizora koji ostavljaju bez daha.




Da, riječ je o Renatu Percanu, umjetniku koji je od svojih početaka i kroz čitav život izoštravao oko linearnim preobrazbama. Sve svoje djelo posvetio je čovjeku.


Koliko tijelu, toliko unutarnjem nemiru. Vrlo točan u definiranju vanjskih obilježja ljudskog lika i istodobno vrlo dubok u poniranju.


Nemjerljiv u jednome i drugome, više od pedeset godina ponavljao je i obnavljao sliku čovjeka, svrhu i razloge njegova postojanja.


Dosljedno posvećen crtežu i isto tako dosljedno zaokupljen velikim temama: antičkim mitovima i legendama, alegorijskim, biblijskim i kristološkim temama. Pa se čini da je sve građeno na prošlom. A nije.


Gesta i detalj


Recimo i to da je detalj bio temelj Percanove crtačke metode, da se njegovo stvaralaštvo oduvijek odvijalo u značenju detalja. Njima je otkrivao tvarnost svijeta, njima je davao onaj optički intenzitet koji začuđuje naše oko, zaustavlja naš korak pred prizorom.


Foto Miroslav Matejčić


Pogotovo zadivljuje kako je od minucioznih crtačkih vokacija gradio monumentalnost prizora. Čitljivo u naraciji, čisto u likovnosti.


I kako je pomno sabirao, nizao, raščlanjivao i sitnio. Nadzirao i gestu i detalj. Morao je tako, zbog svoje umjetničke datosti. A trendovi i avangarde 20. stoljeća prolazili su pored njega, ne dotičući ga. Jer, njemu je osama bila nadahnuće, njemu je tišina bila mjera za sve upite.«


Upravo se u listopadu 2023. navršava 10 godina od smrti Renata Percana, sjajnoga istarskoga umjetnika kojemu se ovom izložbom u Gradskoj galeriji Crikvenica odaje počast i prisjeća se veličine njegova stvaralaštva.


Centar za kulturu »Dr. Ivan Kostrenčić« od srca zahvaljuje umjetnikovoj supruzi Regini Percan na ustupanju slika za ovu izložbu.


Izložba će biti otvorena do 31. listopada.


O umjetniku


Renato Percan slikar je i grafičar (1936. – 2013.). U Zagrebu je pohađao Školu primijenjenih umjetnosti, koju je završio 1962. u klasi prof. Vilka Selena Glihe.


Upisao je zatim grafički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti, na kojoj je diplomirao 1966. u klasi prof. Alberta Kinerta, osvojivši i Nagradu za grafiku.


Od 1967. predavao je likovni odgoj u osnovnoj školi u Medulinu, gdje je živio, te u Puli, a 1972. zaposlio se kao grafički dizajner u listu Glas Istre, koji je napustio 1978. i postao samostalnim umjetnikom.


Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke, a bavio se slikarstvom, dekoracijom i likovnim opremanjem publikacija. Samostalno je izlagao u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad dobio je niz nagrada i priznanja.


Najveću profesionalnu afirmaciju postigao je virtuoznim crtežima tušem u boji, čime je ušao među ponajbolje hrvatske likovne umjetnike. (Istrapedia)