Gradska galerija

U Crikvenici otvorena izložba Marijana Mavrića: “One griške steni mene su živnule”

Robert Šimonović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U Gradskoj galeriji Crikvenica otvorena je izložba slikara crikveničko-vinodolskog kraja, koji je ove godine zaslužio Nagradu Grada za životno djelo



U Gradskoj galeriji Crikvenica danas je otvorena samostalna izložba poznatog slikara crikveničko-vinodolskog kraja – Marijana Mavrića, koja će se ondje moći razgledati sve do 30. studenoga. Uz samog autora, izložbu su otvorile ravnateljica crikveničkog Centra za kulturu »Dr. Ivan Kostrenčić« Andrea Car Avdagić i povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin.


Ravnateljica Centra napomenula je da je Mavrić jedan od rijetkih umjetnika koji na izložbama u Crikvenici može okupiti toliki broj ljudi. I doista, nemali broj posjetitelja okupio se večeras kako bi posvjedočio iznimnim slikarskim ostvarenjima umjetnika koji je ove godine zaslužio Nagradu Grada Crikvenice za životno djelo.


Povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin kazala je da obično na otvaranjima izložbi mora nekoliko riječi posvetiti liku i djelu samog autora, no Marijana Mavrića doista nema potrebe posebno predstavljati.


Sve više radi




– S godinama koje dolaze on sve više i više radi, a radovi su mu puni svjetlosti i pozitivizma, energije koja otkriva njegov zanimljiv karakter. Krajolik je temelj njegovog slikarstva, nerazdvojiv od njegovog identiteta. U slikama je vidljiva njegova emocija.


Ta impresija viđenog nalazi se u čistim i definiranim oblicima, primamljivoj, jakoj, bistroj i treperavoj boji. Rukopis je siguran i prepoznatljiv, nadovezuje se i niže u jedinstvene prizore. Ta upornost i snaga stvaranja nametnula mu je velike formate. On ih ispunjava prostranstvom, vidicima, ekspresivnom, bogatom gestom i kvalitetnim bojama.



U tragovima kista pronalazimo ljepotu Primorja – dolčića, škrapa, stijena, ostataka povijesnih zidina, mirisnu vegetaciju koja raste između kamena i mora. Obrađujući vedute i kontrolirajući plimu promjena uhvaćena je duša kraja, koja je ujedno i autorov odraz.


To je slikarstvo koje se igra na granici apstrakcije, međutim, realnost se nalazi u tkivu površine, sakrivena, ostavljajući nam slobodu pogleda i osjeta, asocijativnu sposobnost zamišljanja koju upijamo prepušteni prirodi djela. Sva ta suptilnost i lakoća izražavanja i ovaj put potvrđuju kvalitetu, donose novinu, ali i nastavak njegova stvaralaštva.


Kompozicije zrače, mijenjaju se, a neobičan i autentičan rukopis otkriva svježinu. U svojim radovima Marijan Mavrić spaja tako tradiciju i suvremenost, realnost s emotivnim, subjektivnim doživljajem.



Stoga se pred nama odražavaju prizori koji nisu samo jednostavni odrazi zbilje, već zabilježeni tragovi svjetlosti, zapuha vjetra, mirisom bogati i zanosni, koji se spajaju s emotivnom energijom kraja i prirode koja prolazi i pruža se oko nas – rekla je Jasna Rodin te čestitala autoru, poželjevši mu još puno izložbi i stvaranja.


Vrata uvijek otvorena


Marijan Mavrić pozdravio je sve prisutne te se našalio da mu je drago da među okupljenima vidi jako malo muškaraca, a puno žena. Mavrić je podsjetio i da je izložba ranije predstavljena u Rijeci, ali i da ga posebno veseli što je sada imaju prilike vidjeti i Crikveničani, iako su oni zaslužili vidjeti je prvi.


Također, 80-godišnji autor, vedra, humoristična i karizmatična duha, pozvao je sve prisutne da ga posjete u njegovoj radionici jer će se tako još kvalitetnije moći upoznati s njegovim stvaralaštvom i osobnošću.


– U Grižane može svatko doći, moja vrata su uvijek otvorena, ali prije ću dočekati »divoga prasca ili medvida« – rekao je Mavrić u šali te dodao da mnogi očekuju da se čovjek s godinama umori, ali to kod njega nije slučaj.


– One griške steni mene su živnule, tako da… delat ću ja još puno – obećao je Mavrić prisutnima, nakon čega je uslijedilo ugodno neformalno druženje i razgledavanje pomalo apstraktnih, ali i dalje prepoznatljivih Mavrićevih slika.