Koraljko Greben/Jelenko Ujdur

U bivšem klubu “Python” otvorena izložba “Pazi da te ne O’ Greben”

Kim Cuculić

Detalj s izložbe u bivšem "Pythonu"

Detalj s izložbe u bivšem "Pythonu"

Izložba je organizirana suradnjom riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja i Udruge za pomoć ovisnicima »Vida«



Izložba pod naslovom »Pazi da te ne O’ Greben« mladog metkovskog autora Koraljka Grebena/Jelenka Ujdura otvorena je u prostoru bivšeg kluba »Python«.


Izložba je – kao dio programa Građanskog muzejskog vijeća – organizirana suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Udruge za pomoć ovisnicima »Vida« Rijeka, a autor je predstavio svoje recentne umjetničke radove.


Ovom prilikom ravnateljica PPMHP-a Nikolina Radić Štivić istaknula je da je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja prvi hrvatski muzej koji je 2019. osnovao Muzejsko građansko vijeće kao model sudioničkog upravljanja i to u sklopu EU projekta »Muzej budućnosti«.




U radu drugog saziva, osim Udruge za pomoć ovisnicima Vida, sudjeluju Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga u kulturi Stol Kraljevica, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula te Kreativni kolektiv Kombinat.


Vana Gović, viša kustosica muzeja, predstavila je suradnju Muzeja i Udruge Vida te kazala kako je Udruga Vida u svojoj prijavi u članstvo GMV-a naglasila kako želi muzej koji bi njihovim korisnicima – specifičnoj, fragilnoj skupni posjetitelja – bogatstvo muzejske građe približio na poseban način, prilagođen njihovim potrebama i očekivanjima zbog čega će se, za vrijeme trajanja izložbe, provesti edukacija muzejskih djelatnika kako bi muzealci stekli potrebna znanja i alate za rad s korisnicima Udruge Vida.


Prvi korak je i izložba »Pazi da te ne O’Greben« koja umjetničkim jezikom otvara temu socijalne reintegracije ovisnika i progovara o njihovu statusu u društvu.


O sebi i svom radu na ovoj izložbi kojom je, kako je sam naglasio, »svoju destruktivnu crtu uspio dovesti pod kontrolu«, govorio je autor Koraljko Greben, i sâm donedavno korisnik Udruge, istaknuvši kako je počeo stvarati kako bi svoj život doveo u red, zahvalivši pritom i Udruzi Vida i Muzeju što su mu tu priliku i pružili.


Suradnju PPMHP-a i Udruge za pomoć ovisnicima Vida« predstavila je Greta Grakalić, predsjednica Udruge.


U ime Zlatka Komadine, župana Primorsko-goranske županije, obratila se Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu. Izložba ostaje otvorena do 8. listopada, a može se razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 14 te nedjeljom od 10 do 13 sati.