Svijet u plavom

Slikar koji spaja Selce, Kosovo i Tursku. U Zagrebu otvorena izložba Reşita Ismeta Krüezija

Portal Novi list

Reşid Ismet Krüezi amaterski je slikar s akademskim glazbenim obrazovanjem i podjednako uspješno bavi se glazbom i slikarstvom



Izložba slika “Svijet u plavom” autora Reşita Ismeta Krüezija otvorena je u Turskom kulturnom centru Yunus Emre pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu.


Izložbu je otvorio Veleposlanik Republike Turske Nj.E Yavuz Selim Kiran uz prisutne predstavnike suorganizatora, iz TKCYE direktor g. Fuat Korkmaz, iz Hrvatsko turskog društva Rijeka Esme Halepović Đečević dopredsjednica društva i urednica kataloga izložbe, te predstavnik turske nacionalne manjine Grada Zagreba, g. Bari Ahmedi.





Brojna publika imala je priliku na svečanosti otvaranja uživati u razgledu slika, turskoj i hrvatskoj glazbi u izvedbi autora izložbe te poznate turske slastice, turski čaj i kavu, a prostor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Zagrebu pokazao se pravim mjestom na kojem se mogu bolje upoznati dvije kulture i steći nova znanja.


Do sada je autor Krüezi sedamnaest puta izlagao u Hrvatskoj, najviše u Rijeci, Crikvenici, Novalji i Zagrebu , te u više gradova u Turskoj, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Cipru, Njemačkoj i na Kosovu.



Reşid Ismet Krüezi amaterski je slikar s akademskim glazbenim obrazovanjem i podjednako uspješno bavi se glazbom i slikarstvom, a do sada je sedamnaest puta izlagao u Hrvatskoj, najviše u Rijeci, Crikvenici, Novalji i Zagrebu.


Dok je glazba koju svira, pjeva ili sklada nadahnuta njegovim turskim korijenima, u svom slikarskom opusu na platno prenosi prostor koji ga okružuje na dvije adrese, Prizren i Selce.



Najčešći motivi i inspiracija u igri boje na platnu akrilik tehnikom u svim nijansama plavog i tendenciji ka apstrakciji su, jedra, barke, glazbenici, instrumenti, derviši, konji i orijentalna arhitektura rodnog Prizrena, kao i primorski pejzaži.