Samostalna izložba

Skriveno tkivo (s)tvarnosti: Izložba Dubravke Kanjski u Galeriji Juraj Klović

Kim Cuculić

Dubravka Kanjski, Ervin Dubrović i Jasna Rodin / Foto R. BRMALJ

Dubravka Kanjski, Ervin Dubrović i Jasna Rodin / Foto R. BRMALJ

Dubravka Kanjski u obrazloženju svojega rada poziva se na kvantnu fiziku te uzore svojim krugovima i spiralama vidi i u atomima i – galaksijama



RIJEKA – Samostalna izložba Dubravke Kanjski pod naslovom »Skriveno tkivo (s)tvarnosti« otvorena je u Galeriji »Juraj Klović«. Kako se ovim povodom osvrnuo Ervin Dubrović, geometrijska umjetnost oduvijek privlači naročitu pažnju i ujedno – zbunjuje!



– Dubravka Kanjski u obrazloženju svojega rada poziva se na kvantnu fiziku te uzore svojim krugovima i spiralama vidi i u atomima i – galaksijama, dakle u najsitnijim i nedjeljivim česticama, kao i u najširim svemirskim prostranstvima. No geometrija joj je ujedno i »sveta«, dakle izvan područja fizike i znanosti. Bitan joj je pojam i energija, opet kao svojevrsno počelo, ono iz čega proizlazi materijalno, vibrantno, životno… No da smo na području umjetnosti, a ne primarno na području znanosti, religije i onostranog, podsjeća nas svojim pozivanjem na sinkronicitet različitih poticaja, kao i na slutnje, osjećaje, iskustvo i na likovnost kao – avanturu.


Ako se konkretnije usmjerimo na njezin najnoviji ciklus što ga razvija posljednje dvije godine, možemo ustvrditi da zapravo polazi od širokog iskustva umjetničkih koncepcija 20. i 21. stoljeća, od geometrijske apstrakcije i konstruktivizma, do op-arta, kinetičke umjetnosti, novih tendencija i računalne umjetnosti – osvrnuo se Dubrović.




Dubravka Kanjski djeluje u statusu samostalne umjetnice, a od 2001. godine redovito izlaže. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje mag. paed. Svoje dosadašnje likovno djelovanje predstavila je na 19 samostalnih i preko 90 skupnih i selektiranih izložaba u relevantnim galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Izložba je otvorena do 15. rujna.