Izložba fotografija

“Ritam novog grada” Marka Gracina u Kloviću: Riječka igra prošlosti i sadašnjosti

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

S odmakom od 23 godine Marko je opet na istim mjestima, u istim halama. Usamljen, jer udarnici... Odnijelo ih je vrijeme i spremilo u ladicu prošlosti...



Samostalna izložba Marka Gracina pod naslovom »Ritam novog grada« bit će otvorena u Galeriji »Juraj Klović« u četvrtak, 21. ožujka, u 19 sati. Ovako je u katalogu izložbe napisala Slavica Mrkić Modrić:


– Marko Gracin, fotoreporter Novog lista, voli u svoj fotoaparat spremati fotografije grada u kojem se rodio. Kroničar je grada na Rječini, a oduvijek mu je i strast i izazov zabilježiti ono riječko industrijsko lice.


Činjenica da je rođen 1975. godine onemogućila mu je ulaz u vrijeme kad je Rijeka bila u jednom od svojih najjačih industrijskih uzleta, vrijeme kad su u nju, trbuhom za kruhom, na dnevnoj bazi stizali oni koji su željeli bolju budućnost…




Vrijeme je to kad se u riječkim tvornicama »Rikard Benčić«, »Torpedo«, »Hartera«, »Rade Končar«, »Vulkan« i mnogim drugima radilo u tri smjene, kad je u riječkoj luci bilo teško nabrojiti brodove na sidru… Vrijeme kad je Rijeka bila radnički grad.


No, nije ga to pokolebalo pa je u sve te hale i pogone ulazio danima i noćima, negdje na kraju prošlog stoljeća, želeći zabilježiti izdisaj Rijeke kao industrijskog grada. Sve snimljeno prezentirao je javnosti na izložbi otvorenoj u Malom salonu, na Praznik rada 2001. godine.


Nazvao ju je »Zbogom udarnici«. S odmakom od 23 godine Marko je opet na istim mjestima, u istim halama. Usamljen, jer udarnici… Odnijelo ih je vrijeme i spremilo u ladicu prošlosti…


A upravo taj ritam vremena i života Gracin je složio u izložbu »Ritam novog grada«, predočivši igrom prošlosti i sadašnjosti mijenu grada koji toliko voli…, osvrnula se Mrkić Modrić.


Izložba je otvorena do 4. travnja, od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom zatvorena.