Dokmanović, Hreljanović, Škrobonja i Žorž

Doajeni riječke fotografije izlažu u Galeriji Principij

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ova izložba četvorice fotografa nije njihova retrospektiva, već je mali bljesak, mala interpunkcija u njihovu radu. Od svakoga autora izložena je njegova prva javno pokazana fotografija



U Galeriji Principij otvorena je izložba doajena riječke fotografije, Dokmanovića, Hreljanovića, Škrobonje i Žorža. Kako ovim povodom ističe prof. Borislav Božić, raditi neki posao pedeset i više godina je velik protok vremena, a raditi toliko dugo posao iz ljubavi, iz strasti impresivna je činjenica i sjajna životna snaga.


– Naša četvorica autora tu magičnu opčinjenost fotografijom živi netremice: Dokmanović pedeset i dvije godine (prva mu je fotografija javno objavljena 1968. godine), Hreljanović pedeset i jednu godinu (prvi je put izložio svoju fotografiju 1969.), Škrobonja pedeset i četiri (od 1966.) i Žorž pedeset osam godina (od 1962.)


Dakle, ovaj je riječki fotografski četverolist u ovih proteklih pedeset i nešto godina sudjelovao na više od tisuću izložbi ili u zemlji ili u inozemstvu i isto toliko puta je u katalogu, u medijima, na izložbama, među posjetiteljima spomenuto njihovo ime i ime Rijeke pa se i time gradio pojam riječka fotografija.




Ova izložba je i povod da ih Fotoklub Rijeka, kao ozbiljna institucija koja brine o sveukupnom fotografskom stvaralaštvu na ovom području, nagradi i uruči Povelju Fotokluba Rijeka kao najvišega priznanje i dodijeli im status Počasnog člana uz želju da još dugo rade i pridonose raznolikosti i bogatstvu riječke fotografije – istaknuo je Božić.


Foto galerija: Riječki fotografski četverolist u Galeriji Principij Foto: Vedran Karuza


Prema Božićevim riječima, ova izložba četvorice fotografa nije njihova retrospektiva, već je mali bljesak, mala interpunkcija u njihovu radu.


– Gledajući opuse svakoga pojedinog autora, uočava se jedna zajednička poveznica, a to je da su svi oni u jednom trenutku eksperimentirali s medijem fotografije.


Neki duže, a neki kraće, ali je evidentno da to nije bila puka znatiželja i slučajni izlet u nešto nepoznato, već je to bilo, a kod nekih je još uvijek, ozbiljno i suvislo propitivanje vlastite kreativne potentnosti i izražajnih sredstava fotografije. Iz tih eksperimenata proizašli su projekti i opusi koji zauzimaju značajno mjesto u njihovu cjelokupnom radu.


Na ovoj je izložbi od svakoga autora izložena njegova prva javno pokazana fotografija kao točka od koje kreće autorska povijest, zatim je tu pet-šest fotografija iz pojedinih autorskih opusa i do šest najnovijih autorskih fotografija.


Izložba je otvorena do 3. listopada i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.