Otvorenje izložbe

“Riječke vedute” Miomira Miloševića u Galeriji “Juraj Klović”

Kim Cuculić

Miomir Milošević - Riječke vedute

Miomir Milošević - Riječke vedute

Izložba novih slika, svježih i vedrih riječkih prizora i motiva



U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, izložba »Riječke vedute« Miomira Miloševića bit će otvorena u Galeriji »Juraj Klović« u petak, 7. kolovoza, od 20 do 21 sat. Kako u popratnom tekstu »Riječke slike Miomira Miloševića« navodi Ervin Dubrović, Milošević se ubraja u niz slikara koji su Riječani postali – izborom.


– Iako je ustrajan slikar riječkih i primorskih motiva, on nije »samo« slikar ovdašnjih prizora; on također slika i motive iz posve drugih i drugačijih krajeva, iz bliskog i dalekog svijeta, iz Beograda i iz Seattlea, gradova s kojima ga vežu biografske i obiteljske spone.


Ta ga činjenica razlikuje od »zavičajnih slikara« koji svoj kraj uprizoruju zato jer ne poznaju nijedan drugi. Slikanje Rijeke za njega je izbor, a ne nužda. Milošević je gradski čovjek, on ne slika prvenstveno prirodu i krajolik, nego grad i strukture. Među rijetkima je koji desetljećima, a možemo bez krzmanja reći i »cijeli život«, spontano ustraje na svojevrsnom realizmu.




Iako izložba posvećena Rijeci za Miloševića ima osobito značenje i važnost, ispalo je da ju je dugo promišljao, ali da je nije dugo pripremao. Zamišljena je s posve drugim djelima od onih koje izlaže.


Do nekih slika naprosto više nije mogao, a druge se nije ni potrudio dobaviti. Zato je u međuvremenu naslikao brojne nove slike, ulja i akvarele. Izložba potvrđuje da Milošević slika i živi s najmanjim mogućim otporom, da je njegovo slikanje neprestani proces i neprestana mijena, da su planovi jedno a ostvarenje sasvim drugo.


Zato umjesto zamišljene retrospekcije probranih slika dobivamo izložbu novih slika, svježih i vedrih riječkih prizora i motiva koji danas, kada više gotovo i nema slikara veduta pa ni slikara Rijeke, privlače naročitu pažnju i iznova ulijevaju povjerenje u tradicionalno slikarstvo i novu inspiraciju – napisao je Dubrović.