U povodu Međunarodnog dana žena

Riječka umjetnica Jadranka Lacković u Book caffeu otvara izložbu “Arijadnina nit”

Kim Cuculić

SOS fotografija / Foto : TANJA KANAZIR

SOS fotografija / Foto : TANJA KANAZIR

Tijekom projekta »Arijadnina nit«, Jadranka će izrađivati ilustracije za asocijativne karte, terapijski alat koji će naše psihologinje moći koristiti u svom radu. Ilustracije će nastaviti istraživati teme ženske podrške, osnaživanja i povezanosti s prirodom. Prvih deset ilustracija bit će izloženo upravo na izložbi u Dnevnom boravku, istaknuto je u najavi



 


 


RIJEKA  U povodu Međunarodnog dana žena u petak 8. ožujka, riječka umjetnica Jadranka Lacković (ojoMAGico), u suradnji s udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, otvorit će izložbu »Arijadnina nit« u Book caffeu Dnevni boravak s početkom u 20 sati. Izložba predstavlja početak istoimenog projekta te nastavak dugogodišnje suradnje između umjetnice i Udruge.




– Prema starogrčkom mitu, Arijadna, kći kralja Minosa, pomogla je Tezeju, junaku koji je došao na Kretu kako bi ubio Minotaura, čudovište koje je živjelo u Labirintu. Dala mu je klupko pređe koje je Tezej odmotao dok je bio unutar Labirinta. Nakon što je ubio Minotaura, Tezej je slijedio nit natrag do ulaza, ponovo se sastao s Arijadnom i uspio pobjeći s Krete. Isto tako, ženama koje se suočavaju s partnerskim i seksualnim nasiljem potrebna je nit koja će ih nakon borbe vratiti njima samima.


Suradnja Jadranke Lacković i SOS Rijeka započela je 2021. godine, kada je oslikala zidove našeg prostora. Njezin mural obiluje detaljima i simboličkim motivima poput cvjetova lopoča i vodenih nimfi. Unutar njega možemo pronaći žene različitih identiteta, s kojima se svaka posjetiteljica može poistovjetiti. Simbolika motiva odražava duboku povezanost s prirodom, mitologijom i duhovnim temama, što je karakteristično za Jadrankin umjetnički izričaj. Nakon pozitivnih reakcija žena koje dolaze u naše Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, odlučile smo nastaviti razvijati priču započetu muralom. Tijekom projekta »Arijadnina nit«, Jadranka će izrađivati ilustracije za asocijativne karte, terapijski alat koji će naše psihologinje moći koristiti u svom radu. Ilustracije će nastaviti istraživati teme ženske podrške, osnaživanja i povezanosti s prirodom. Prvih deset ilustracija bit će izloženo upravo na izložbi u Dnevnom boravku u povodu Međunarodnog dana žena, istaknuto je u najavi.


Jadranka Lacković, magistra primijenjenih umjetnosti, istaknuta je akademska slikarica i muralistica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Rođena je u Rijeci 1986. godine. Diplomirala je primijenjeno slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.