Galerija Šporer

Putujuća izložba osebujnog slikara Ive Šebalja stigla do Opatije

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

U  kolekciji je  150 radova, od kojih je u Opatiji izloženo njih 40-tak. Izložbom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica  smrti ovog intimista, samotnjaka, hipersenzibilca, introverta...



OPATIJA Ivo Šebalj bio je specifičan slikar koji je živio hermetički zatvorenim životom. U vlastitom je stanu od dnevnog boravka napravio atelje, a sam sebe nazivao je slikarom sobe. Slikao je motive koji su ga okruživali. Nije puno putovao; rođen je, živio i umro u Zagrebu.


Nije puno izlazio, nego se jednostavno bavio slikarstvom. Istraživao ga je vrlo duboko i bavio se njegovom problematikom i zato je naziv ove izložbe »Slikarstvo traži vrijeme«. Šebalj je slikarstvu doslovce posvetio cijeli svoj život, od šesnaeste godine kada je prepoznao tu tendenciju da želi biti slikar pa do posljednjeg dana – riječi su Sonje Švec Španjol, kustosice izložbe radova Ive Šebalja »Slikarstvo traži vrijeme«, koja je u nazočnosti pedesetak osoba otvorena u opatijskom Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer«.


Aktualizirati opus


Riječ je o putujućoj izložbi u čijoj kolekciji se nalazi 150 radova, od kojih je u Opatiji, prvom odredištu putujuće izložbe, izloženo njih 40-tak. Izložbom »Slikarstvo traži vrijeme« obilježava se 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog slikara Ive Šebalja.




Nositelj projekta, udruga Val kulture, u suradnji s Hrvatskim muzejem turizma, Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda, Muzejem grada Pakraca, Muzejem likovnih umjetnosti u Osijeku te Centrom za kulturu omogućit će uvid u širok spektar tema kojima se Šebalj bavio. Cilj je aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima ovog cijenjenog hrvatskog slikara XX. stoljeća.


Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća pa do zadnjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija.


Zbirka radova Ive Šebalja obogaćena je njegovom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi Marija Braut, Luka Mjeda i Mio Vesović. Posebnost zbirke zacijelo čine dvije velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Ivo Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima, istaknuto je u najavi putujuće izložbe.


Distanciran i iskren


– Šebalj je napravio preko tisuću slika, preko deset tisuća crteža, donirao je Strossmayerovoj galeriji starih majstora preko 600 svojih slika, no nikada nije dobio adekvatan prostor u kojem bi se smjestila ta njegova kolekcija i opusi kako bi ljudi spoznali njegov rad.


Zato je ova putujuća izložba bila jedan od načina kako ljudima približiti njegov opus. Radovi su primarno crteži manjih formata, tuš ili tinta na papiru, ali imamo i velike formate koji objedinjuju i interpretiraju tipične Šebaljeve teme: njegovu najznačajniju temu pušača, zatim odnos slikara i modela, slikara i platna, brojne ženske aktove, portrete, glave, ali i malo morbidnije motive poput lubanja – rekla je kustosica izložbe dodajući kako je Ivo Šebalj specifikum hrvatske likovne umjetnosti.


– Intimist, samotnjak, hipersenzibilac, introvert, melankolik, neumoran stvaralac ljepote, predstavnik ustrajnih, mislećih, neutjecajnih. Distanciran i ponajprije iskren, okrenut sebi unutar svog svijeta sobe-ateljea i posvećen svom slikarstvu – ističe Sonja Švec Španjol.Opatijsku izložbu može se razgledati do 18. svibnja, a potom će Šebaljev opus obići galerije i muzeje u Slavonskom Brodu, Pakracu, Osijeku i Čakovcu.