Palača šećera

Produljeno trajanje izložbe “Nepoznati Klimt”, publika je tražila još

Kim Cuculić

Izložba donosi originalna platna Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha / Foto Marko Gracin

Izložba donosi originalna platna Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha / Foto Marko Gracin

Izložba donosi originalna platna Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza MatschaZbog zanimanja publike, trajanje izložbe »Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza« u Muzeju grada Rijeke produljuje se do 31. ožujka 2022. godine.


Podsjetimo, izložba donosi originalna platna Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha, izrađena da budu ukras novootvorenoga riječkog kazališnog zdanja 1885. godine.


Na djelu su bili mladi umjetnici koji su uspjeli ostvariti suradnju s uglednim bečkim arhitektonskim ateljeom Fellner i Helmer. Gustav Klimt imao je samo 23 godine.
Izložba omogućuje izravan susret s devet radova slikarske trojke. Publika je na to čekala nevjerojatnih 136 godina.


Slike se prvi i dosad jedini put moglo vidjeti iz gledateljski standardne, »normalne« udaljenosti u travnju 1885. godine, kada su bile izložene u bečkom Muzeju za umjetnost i industriju.


Potom su stigle u Rijeku, gdje ih se postavilo na dvadesetak metara visoke pozicije iznad gledališta i pozornice.


– Tko ih je tu poželio vidjeti, morao je prilično iskriviti vrat, s dvojbenim učinkom. Slike su danas u Muzeju grada postavljene na standardnoj udaljenosti i u visini očiju, što im omogućuje doći do punog izražaja. Prilika je to koja se posjetiteljski ne propušta, poručuju iz Muzeja grada Rijeke.