Galerija Principij

Posveta devastiranoj tvornici: Izložba Silvestra Kolbasa ‘Fotokemika i ja’

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Posljedica korištenja fotomaterijala koji su prestarjeli su greške u snimci, i ta nesavršenost fotografske reprodukcije dobro koincidira s prikazivanjem devastacije tog mjesta, kaže Kolbas



RIJEKA U Galeriji Principij otvorena je izložba Silvestra Kolbasa “Fotokemika i ja”. Riječ je o drugoj izložbi koju su ove godine pripremili Fotoklub Rijeka i Galerija Principij, a radi se o projektu, svojevrsnoj posveti Silvestra Kolbasa, redovnog profesora fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti iz Zagreba, Fotokemici – jedinoj tvornici fotografskog materijala i pribora u “ex-Jugoslaviji”.

Foto galerija: 'Fotokemika i ja': Izložba fotografija Silvestra Kolbasa u Galeriji Principij Foto: Marko Gracin



 


Fotokemika je osnovana u Zagrebu i nekoliko desetljeća uspješno je radila i snabdijevala sve fotografske autore. Silvestar Kolbas nekoliko je godina obilazio napuštene i devastirane pogone Fotokemike u Samoboru i fotografirao zatečeno stanje, odnosno radio fotografskim materijalom koji je bio odbačen u dvorištu i u proizvodnim pogonima. Također je i fotografije izradio na tom istom pronađenom fotopapiru. Na izložbi je i niz predmeta koji su bili odbačeni u krugu tvornice, a pripadali su proizvodnom procesu slavne Fotokemike.




Izložba se u Rijeci realizira u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla iz Zagreba, a kustosica je Leonida Kovač. Autor izložbe danas nam je kazao da je cilj bio iskoristiti materijale koji su na tom mjestu napravljeni da bi se moglo snimiti njihovo rodno mjesto, odnosno tvornica koja je danas devastirana.


– Posljedica korištenja fotomaterijala koji su prestarjeli su greške u snimci, i ta nesavršenost fotografske reprodukcije dobro po meni koincidira s prikazivanjem devastacije tog mjesta. Forma i sadržaj su se, čini mi se, jako dobro poklopili, istaknuo je Kolbas.


Borislav Božić iz Fotokluba Rijeka kazao je da se radi o jedinoj tvornici u bivšoj Jugoslaviji i ovom dijelu Europe koja je proizvodila fotografski mateijal, sve ono što fotografski autori koriste, papir, filmove…


– Ta je tvornica devastirana, uništena, kao i štošta drugo u ovoj zemlji, a Silvestar Kolbas otišao je na lice mjesta, na te devastirane prostore, tvorničke hale, pronašao je taj odležani fotografski materijal, i s tim filmovima snimao i na tom fotopapiru radio. Ustvari, on radi jedan fini hommage nečemu što je bilo jako važno za bivšu zemlju i za Hrvatsku jer ne bi bilo amaterizma bez tako snažne tvornice. Ovom izložbom, produžio je život Fotokemici, zaključio je Božić.


Izložba u Rijeci ostaje otvorena do 2. ožujka, te se može razgledati radnim danom od 10 do 13 i 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13.