Galerija Filodrammatica

Otvorenje izložbe “Svesvrstani” Uroša Krčadinca u četvrtak u Rijeci

Kim Cuculić

Izložba »Svesvrstani« otvara se u Filodrammatici / Foto D. PAVLOVIĆ

Izložba »Svesvrstani« otvara se u Filodrammatici / Foto D. PAVLOVIĆ

Propitujući što u današnje vrijeme predstavlja zastava kao jedan od standardnih nacionalnih simbola, umjetnik je napisao program Fractal Nations koji može generirati beskonačan broj zastava i prilagoditi se svakom identitetskom potrošačuRIJEKA – Izložba »Svesvrstani« digitalnog umjetnika i programera Uroša Krčadinca, nastala u produkciji Doma kulture Studentski grad u Beogradu u okviru međunarodnog projekta »THEY: LIVE – Student lives revealed through context-based art practices«, bit će u organizaciji udruge Drugo more otvorena u četvrtak, 10. studenoga, u 20 sati u Galeriji Filodrammatica. Propitujući što u današnje vrijeme predstavlja zastava kao jedan od standardnih nacionalnih simbola, umjetnik je napisao program Fractal Nations koji može generirati beskonačan broj zastava i prilagoditi se svakom identitetskom potrošaču.


Na izložbi će u različitim formatima biti prikazane pojedine zastave koje su nastale pomoću spomenutog generatora, na temelju zadanih parametara po mjeri njezinih kreatora. Riječima samog autora, »sustav vizualizira fraktalnu i fragmentarnu prirodu naših digitalnih života u suvremenom društvu čije identitete u velikoj mjeri oblikuju algoritmi, te pomoću primijenjene umjetne inteligencije samostalno generira beskonačno različitih zastava i mikroidentiteta.«


Uz razne platnene i svilene zastave, na izložbi će u formi malih papirnatih zastavica biti prikazana odabrana vizualna rješenja prikupljena putem javnog poziva, u sklopu kojeg su svi zainteresirani korisnici mogli od početka studenoga generirati vlastitu zastavu i poslati je umjetniku uz kratko objašnjenje. Posjetitelji će u galeriji također moći pristupiti interaktivnoj stranici i na licu mjesta generirati svoj individualni simbolni identitet, karakterističan upravo za taj trenutak u vremenu.
Prije samog otvorenja, umjetnik će u 18 sati u velikoj dvorani Filodrammatice održati razgovor u kojem će kroz priču o ovom zanimljivom umjetničkom projektu govoriti o estetici, poetici, politici i etici suvremenih tehnologija za strojno učenje i automatsko generiranje sadržaja.


Izložbu je uz besplatan ulaz moguće posjetiti do 29. studenoga, svakim danom, osim nedjelje i praznika, od 16 do 20 sati, nakon čega u organizaciji udruge KONTEJNER seli u zagrebačku Galeriju »Miroslav Kraljević«.


Uroš Krčadinac (1984.) je digitalni umjetnik, programer, autor i edukator. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvaća programiranje, pisanje, dizajn, animaciju i kartografiju.