Pomorski i povijesni muzej

Otvorenje izložbe “Danuncijada na otoku Krku” u petak u Mramornoj dvorani

Kim Cuculić

Izložba autora Tvrtka Božića i Tee Perinčić se može razgledati do 4. prosinca, a organizatori su Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja



RIJEKA  Izložba »Danuncijada na otoku Krku« autora Tvrtka Božića i Tee Perinčić u petak, 11. studenoga, u 19 sati bit će otvorena u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. U sklopu otvorenja izložbe održat će se i predavanje autora. Izložba se može razgledati do 4. prosinca, a organizatori su Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.


Razdoblje od kraja Prvoga svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine odnosi se na zauzimanje grada Rijeke, a kasnije i otoka Krka od talijanske okupacijske vojske. Unutar tog razdoblja talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D’Annunzio je na čelu svojih legionara i ardita ušao u grad Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera, koja je obuhvaćala i otok Krk. Arditska strahovlada na otoku Krku započela je 13. studenoga 1920. godine i trajala je nepuna dva mjeseca. Bila je obilježena terorom nad domaćim stanovništvom, pljačkanjima njihove imovine, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta (Punat i Dobrinj). U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške još je prisutno sjećanje na »Krvavi Božić« 1920. godine. Najžešći otpor arditima pružili su stanovnici Punta organiziranom obranom svog mjesta, da bi u siječnju 1921. godine Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima sa susjednog kopna zadali arditima konačan poraz.


Autori izložbe, dr. sc. Tea Perinčić i dr. sc. Tvrtko Božić, kroz izložbu »Danuncijada na otoku Krku«, na 23 panoa, predstavljaju upravo ova zbivanja. Izložbeni materijal dio je arhivske građe pohranjene u Državnom arhivu u Rijeci, fotografija iz riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, koji je i partner izložbe, te privatnih fotografija sakupljenih tijekom istraživanja teme. Izložbu prati i katalog na 20 stranica u boji.


Danuncijada na otoku Krku