Mali Lošinj

Otvorena studijska izložba “Linija života: Crteži iz fundusa zbirke A. V. Mihičića”

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Glavninu izloženog čine crteži iz 1953. godine, koje su izradili Mihičićevi studenti na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu



MALI LOŠINJ – Na Zbirci Mihičić, kolekciji umjetnina koje su prikupili povjesničar umjetnosti i pisac Andre Vid Mihičić i njegova supruga Katarina, uz drugu građu, temelji se stalni postav palače »Fritzi«, matičnog objekta Lošinjskog muzeja, a predmeti iz zbirke lošinjskoj su publici prvi put bili izloženi prije trideset godina.


To je jedan od razloga zbog kojega se u ovoj ustanovi često vraćaju liku i djelu rođenog otočanina (Beli, otok Cres, 1896. – Krk, 1992.). Martinela Mužić, kustosica Lošinjskog muzeja, pripremila je studijsku izložbu »Linija života: Crteži iz fundusa zbirke A. V. Mihičića«, nadovezujući se na raniju izložbu »Pisma Mihičiću« u kojoj se 2019. godine, tada još pod djevojačkim prezimenom Dragičević, pozabavila korespondencijom koju je Mihičić održavao s istaknutim osobama s domaće kulturne scene, a u međuvremenu je zajedno s Eleonorom Šintić-Russin pripremila knjigu »Andro Vid Mihičić – život i djelo«, predstavljenu u travnju u nakladi Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj.


Foto Bojan Purić


Kako je kazala na otvaranju izložbe, glavninu izloženog čine crteži iz 1953. godine, koje su izradili Mihičićevi studenti na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je predavao od 1947. do 1966. godine. Izbor je to od 250 crteža iz zbirke, a autorica izložbe izdvojila je radove Radoslava Duhovića, Ante Župića, Stevana Luketića i Nede Ivančević. Od tehnika, tu su ugljen, olovka, tuš i kreda, a motivi crteža su svjetovni i sakralni, arhitektura, ljudski lik, fauna. Još je na otvaranju izložbe, koja će publici biti dostupna do 1. rujna, govorila i ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić, istaknuvši to da je izložba financirana novcem Grada Malog Lošinja i Ministarstva kulture i medija RH te popraćena bogato opremljenim katalogom. Uime Gradskog vijeća, na otvaranju je govorila i vijećnica Aleksandra Volarić Magazin.