Hrvatski muzej turizma

Otvorena izložba “Opatijski album Toše Dabca”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Luigi Opatija

Foto Luigi Opatija

Na izložbi su izložene Dapčeve fotografske impresije Opatije i Kvarnera. Autor fotografija otkriva poetiku mjesta i duh vremena, te poručuje da naši krajevi imaju značajno mjesto u njegovom upečatljivom umjetničkom nasljeđuOPATIJA  U Villi Angiolini, u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji otvorena je izložba “Opatijski album Toše Dabca” na kojoj su izložene Dapčeve fotografske impresije Opatije i Kvarnera. Autor fotografija otkriva poetiku mjesta i duh vremena, te poručuje da naši krajevi imaju značajno mjesto u njegovom upečatljivom umjetničkom nasljeđu.


– Pedesetih godina 20. stoljeća počinje lagani rast turističkog gospodarstva. U to vrijeme Tošo Dabac surađuje s Državnim preduzećem Jugoslavenska knjiga da “službeno putuje u Istru, Primorje i Dalmaciju radi snimanja turističkih centara i radničkih domova”. Turističko društvo Opatija, današnja Turistička zajednica Grada Opatije, za svoje je potrebe ambiciozno koristilo Dapčeve fotografije pa se tako Opatijski album našao u njihovoj arhivi. Godine 2019. Album je preuzeo Hrvatski muzej turizma. U “Opatijskom albumu” pretežito se nalaze fotografije Opatije i okolice, Pule, Raba i dr. te motivi vezani uz folklor – navela je autorica izložbe i kataloga, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos. Izložba se može pogledati svakodnevno osim ponedjeljkom od 10 do 18 sati.


Tošo Dabac rođen je 18. svibnja 1907. u Novoj Rači pored Bjelovara. Smatra se predstavnikom socijalnog smjera u hrvatskoj fotografiji i jednim od osnivača tzv. škole zagrebačke umjetničke fotografije. Snima život ulica, običnih ljudi, prosjaka…(ciklus fotografija Ljudi s ulice, 1932. – 1935.). Umro je u Zagrebu 9. svibnja 1970. godine, a njegova ostavština čuva se u Arhivu Toše Dabca, njegovom bivšem ateljeu koji je danas dio Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.