Galerija Principij

Otvorena izložba “Čudesni svijet” Sandre Polić Živković, prikazuje mikrokozmos vrta none Ružice

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kako je autorica pojasnila, 36 izloženih radova nastalo je tijekom 15 mjeseci, a prikazuju vrt none Ružice, none njezinoga muža, koja se cijeloga života brinula o komadu zemlje



U Galeriji Principij otvorena je izložba “Čudesni svijet” Sandre Polić Živković koja donosi radove autorice nastale tijekom petnaestomjesečnog perioda, a prikazuju mikrokozmos vrta none Ružice.


Makrofotografija Polić Živković je tako “posveta komadu zemlje, ovo je duboki naklon i zahvala noni Ružici, ovo je uzvišeni i poetični hommage životu”, rekao je Borislav Božić.


Foto galerija: Izložba "Čudesni svijet" Sandre Polić Živković Foto: Vedran Karuza


Kako je autorica pojasnila, trideset i šest izloženih radova nastalo je tijekom petnaest mjeseci, a prikazuju vrt none Ružice, none njezinoga muža. koja se cijeloga života brinula o komadu zemlje.




Iako to više to ne može, plodovi njezinoga rada itekako su vidljivi, a bilje toga vrta kao da joj se žele odužiti za dugogodišnju brigu.



Predsjednik Fotokluba Rijeka prof. Borislav Božić kazao je kako Sandra ljepotom svoga altruizama vrt none Ružice prepoznaje i na stvarnom, životnom, a i simboličkom, metaforičkom značenju.


Vrlo se hrabro i beskompromisno približava biljkama i sićušnim stvorenjima koja su dio konglomerata koji zovemo vrt i onda ih fotografira.



– Ušla je u mikrokozmos nonina vrta. Naša autorica nije uzela aparat ili mobitel i obišla vrt fotografirajući ga iz vizure osobe koja hoda, već je ušla u srž, u suštinu bića zemlje, u suštinu života samoga.


Sandra u fokus bira samo djelić cvijeta, biljke ili bube, insekta, a sav ostali dio ansambla slike je u nekoj količini zamućenosti koja je pastelno poetična i svojim prostorom vodi nas ka ključnom dijelu motiva koji vrlo snažno i asocijativno budi misao i iskustvo promatrača.



Ovo je posveta komadu zemlje, ovo je duboki naklon i zahvala noni Ružici, ovo je uzvišeni i poetični hommage životu.


Ovo je enigma, ovo je zagonetka promatračima koji nemaju vremena jer jure, jer su u dinamici programa globalizacije i koji ne stižu vidjeti svijet oko sebe, a time ne stižu niti susresti sebe, istaknuo je Božić.