300. obljetnica

Otvoren Muzej Sinjske alke

Portal Novilist.hr

Svojim stalnim postavom muzej doseže najviše prezentacijske i tehnološke standarde, a posjetitelji će tijekom obilaska moći pratiti i scene iz HRT-ova igrano-dokumentarnoga filma Alka te poseban 15-minutni film o povijesti alke 



U Alkarskim je dvorima u Sinju u povodu obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke svečano otvoren Muzej Sinjske alke, koji će stalnim postavom alkarskih nošnja i opreme te opsežne dokumentacije o prošlosti alke trajno svjedočiti o povijesti te tradicijske viteške igre. Izgradnja je dovršena 2014. godine, a očekuje se da će Muzej Sinjske alke biti središtem kulturnih događanja na sinjskome području.


Muzej je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, a svečanome otvorenju, među ostalima, nazočili su savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Andro Krstulović Opara, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar turizma Darko Lorencin, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja te brojni drugi.


Predsjednik Viteškoga alkarskog društva Sinj Stipe Jukić, obraćajući se nazočnima, istaknuo je kako su radovi na izgradnji stajali približno 25 miljuna kuna te da je polovicu sredstava omogućila Vlada Republike Hrvatske, a preostali dio Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj i Viteško alkarsko društvo. “Ovo nije muzej samo naše povijesti, nego i budućnosti, jer se muzej treba razvijati i kroz kulturni turizam i moramo ga koristiti za gospodarski razvoj ovoga kraja”, poručio je tijekom današnjega svečanog otvorenja Muzeja Sinjske alke Stipe Jukić.




Koncept i postav Muzeja Sinjske alke osmislila je izložbena dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Njegov iznimno atraktivan dio je alkarska povorka od deset konja i četrnaest figura alkara i alkarskih momaka od drva u prirodnoj veličini.


 


„Muzej Sinjske alke svojim stalnim postavom doseže najviše muzejske standarde,  prezentacijske i tehnološke, te tako staje uz bok ostalih vrhunskih muzeja u Republici Hrvatskoj. Priča koju će vam ispričati svojom arhivskom građom nezamjenjiv je dio povijesti i grada Sinja i Cetinske krajine i Republike Hrvatske. Želja nam je da svakomu posjetitelju približimo ovu nezamjenjivu kulturnu baštinu koju je prepoznao i UNESCO. Nikad dosad nije bilo moguće sve o sinjskoj alci doživjeti u jednome prostoru, a upravo je to ono što Muzej Alke nudi”, izjavio je voditelj Muzeja Sinjske alke Boris Filipović Grčić.


 


U projekcijskoj sali muzeja posjetiteljima će se prikazivati 15-minutni film o povijesti alke nastao na temelju HRT-ova igrano-dokumentarnoga filma Alka. Upravo zahvaljujući sjajnim igranim scenama iz toga filma, za koji je rekonstruirano i izgrađeno predziđe sinjske utvrde na kojemu su se vodile najžešće bitke, muzejski fundus obogaćen je dojmljivim snimkama borbi koje nisu mogle biti zabilježene na drugi način.


 


„Hrvatska radiotelevizija s osobitim je zadovoljstvom sudjelovala u ovome projektu. Muzeju smo ustupili arhivske materijale koji, vjerujemo, znatno obogaćuju muzejski prostor i doprinose autentičnomu ugođaju te će pripomoći u privlačenju posjetitelja koji će se na ovome jedinstvenom mjestu moći upoznati s našom iznimno bogatom i vrijednom kulturnom baštinom. Osobito mi je drago da je postav obogaćen i igranim scenama upravo dovršenoga igrano-dokumentarnoga filma Alka, koji premijerno prikazujemo večeras. Scene snimane ovoga proljeća sjajno su iskorištene i u Muzeju. Ovakvi projekti pokazuju koliko ozbiljno shvaćamo svoju ulogu javnoga medijskog servisa, ali i svoju aktivnu ulogu u hrvatskom društvu”, izjavio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman.


 


Za potrebe postava Muzeja Sinjske alke ekipa HRT-ova TV kalendara iz televizijskoga je arhivskog materijala odabrala i pripremila i niz priloga. Naime, budući da je izložbeni postav zamišljen kao multimedijski, na ekranima, panoima i zidovima projicirat će se arhivske snimke HTV-a. Uz igrane scene iz filma Alka za muzejski je postav montirano i presnimljeno nešto više od 30 minuta arhivskoga materijala.


 


Kadrovi alkarske povorke tijekom povijesti, koji će se vrtjeti uz postav alkarske povorke, stvarat će dojam živoga sudjelovanja u alkarskoj svečanosti. HRT-ova ekipa za Muzej je obradila i teme: alkarsko trkalište tijekom povijesti, odijevanje alkara, odijevanje alkarskoga momka, opremanje alkarskoga konja i alkar u trku tijekom povijesti, te prikaze slavodobitnika tijekom povijesti (za godine 1962. – 1966., 1969., 1975., 1983., 1986., te 1991. – 2014.). Osim snimaka sinjske alke HTV je Muzeju ustupio i snimke slične igre trke na prstenac, koja se održava u Barbanu u Istri.


 


Muzejski postav uključuje mnoštvo odora, opremu i oružje sinjskih alkara te alkarske statute i pravilnike koje donosi u suvremenoj digitalnoj formi.