Galerija Boyd

“Otisci postojanja” Snježane Boyd: Izložba potaknuta naglim promjenama koje potresaju sve sfere

Kim Cuculić

Foto Mirko Žorž

Foto Mirko Žorž

U Galeriji Boyd u Voloskom otvorena je izložba slika potaknuta naglim promjenama koje potresaju sve sfere života



U Galeriji Boyd otvorena je izložba slika Snježane Boyd Žane pod naslovom »Otisci postojanja«. Autor izložbe je Željko Čurčić, koji ovim povodom ističe: »Autorica je izabrala crno platno da prikaže beskraj i nepoznanicu, ono nama nevidljivo.


Akromatska crna nazivana »neboja«. Riječ sastavljena od nebo+ja. Crne plohe svemira su izazovne, nepredvidive i vjerojatno izuzetno sadržajne, kao i naš život ovdje – sada. U svemiru ne postoje prave linije ni kutevi.


Izbor 3D platna kvadratnog oblika (6 cm) ukazuje na naša ograničenja, okvire izvan kojih nemamo mogućnost uvida ni djelovanja. Krećemo li se unutarnjim rubom kvadrata, poslije prave linije nailazimo na oštar zaokret od 90 stupnjeva koji nas usporava i preusmjerava ili zaustavlja.




Točno takav je naš život ovdje… Autorica ovim radovima na crnom platnu prikazuje sjaj, moć i snagu planeta kroz guste premaze akrilne boje, koja je na određenim mjestima porozna i krhka…«, napisao je Čurčić.


Nagle promjene koje mjesecima potresaju sve sfere života pojedinaca i suživota na globalnoj razini potaknule su Snježanu Boyd na šira razmišljanja, o čemu kaže: »Otisci našeg postojanja vidljivi su u vremenu.


Cjelokupan život znači da je naš dom svuda, a ne samo u ovom trenuku na Zemlji… Očito je da nam svemir poručuje: »Skrenuli ste s pravog puta«, jer trenutna događanja izazvana virusom opasnim za preživljavanje pojedinca poljulala su poredak i suživot na svim nivoima.


Trenutno se najviše brinemo za naša tijela i nužnu materijalnu egzistenciju, a što je s našom višom svijesti i dušama? Je li i njima došlo vrijeme promjene i pomaka na višu stepenicu nevidljivog univerzalnog plana? Kuda idemo? Što nam je činiti? Zašto postojimo? Koja je naša uloga i odgovornost?…«


Izložba je otvorena do 18. travnja.