Galerija Principij

Izložba Sekcije mladih Fotokluba Rijeka: Oni su hodali gradom, gledali ga i fotografirali

Slavica Mrkić Modrić

Dorotea Zaharija, 2. razred srednje škole

Dorotea Zaharija, 2. razred srednje škole

Izložba ostaje otvorena do subote 3. srpnja i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorenaŠto li su to uočili i kako fotografijom široj javnosti prenijeli članovi Sekcije mladih Fotokluba Rijeka, moći će se vidjeti od danas u podne pa sve do 3. srpnja u Galeriji Principij, u kojoj je postavljena izložba nazvana »Hodam i gledam svoj grad«.


Radovi izloženi u Galeriji Principij rezultat su rada mladih tijekom netom završene školske godine.


Fotografsko opismenjavanje


Na upit otkuda poriv i ideja za ovakvim načinom propitivanja mladih, i grada, i fotografije, i sebe, odnosno što posjetitelje očekuje na izložbi, prof. Borislav Božić, voditelj Sekcije mladih Fotokluba Rijeka kaže:


Fran Trošelj, 6. razred

Fran Trošelj, 6. razred
– Kao što stoji u obrazloženju što prati izložbu fotografija je kompleksno područje i jako je važno kojom metodologijom i kojim znanjima treba pristupiti mladim kako bi shvatili jedan od najmoćnijih vizualnih ili likovnih medija, tj. fotografiju.


Svi, i mladi i svi ostali, dnevno prave fotografije. Nitko više ne piše pisma, dopisnice, razglednice gdje je bio i što je radio umjesto toga samo se »škljoca« i šalje prijateljima ili objavljuje na društvenim mrežama.


Lucija Čugalj, 7. razred

Lucija Čugalj, 7. razred


Dakle, umjesto klasične poruke u desetak suvislih rečenica danas šaljemo niz informacija ispisanih vizualnim jezikom kroz fotografiju. Svi to rade, a da ni sami ne razumiju suštinu medija ili vizualnog teksta.


I ovo su polazne osnove što i kako učiti mlade i kako ih naprosto vizualno, tj. fotografski opismenjavati. Treba ući u vizualni jezik kojim je fotografija ispisana razložiti ga i na sustavan način učiti kod tog jezika kako bi ga mladi razumjeli i kodirati i dekodirati u pravljenju svojih fotografija.


Sven Šubat Stanojević, 1. razred srednje škole

Sven Šubat Stanojević, 1. razred srednje škole


Ne bilo kakvih već originalnih, da ne kažem umjetničkih. Kao što smo od prvog razreda osnovne škole učili slova abecede, pa slogove, zatim riječi i na kraju suvisle rečenice isto je tako važno naučiti vizualni jezik i s njim ispisivati vlastitim rukopisom svoje likovno djelo u ovom slučaju fotografsko djelo.


Dakle, mi shvaćao fotografiju kao kreativno umjetničko djelo i biramo putove i puteljke kako da dođem do okvira dobre i gledljive slike, a da bude drugačija od drugih.


Bela Glušica, 7. razred

Bela Glušica, 7. razred


Čarolija paralelizma


Ova izložba »Hodam i gledam svoj grad« možda potvrđuje te naše napore u hodanju i gledanju grada originalnim očima. Ona rasprostire dvije bitne dimenzije – jedna je originalna fotografija koju obrazlažem cijelo vrijeme, a druga, ne manje važna, je mjera grada, našeg grada Rijeke.


Antonija Granić, 2. razred srednje škole

Antonija Granić, 2. razred srednje škole


Zato što se vlastiti grad mora i treba dobro i temeljito upoznati prije Pariza, Grenobla, Vladivostoka ili Prnjavora koji ih možda čekaju ili će im biti na njihovom životnom putu.


U ovom paralelizmu upoznajemo čaroliju i misterij fotografije i pokušavamo razumjeti i naučiti prostorne, kulturološke, povijesne i svake druge mjere i vrijednosti naše Rijeke. Jesmo li na dobrom putu i hoćemo li uspjeti u našim nakanama može se raspoznati ili naslutiti i kroz ovu izložbu.


Matija Alessio, 7. razred

Matija Alessio, 7. razred


Izložba ostaje otvorena do subote 3. srpnja i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.


Autori


Na izložni “Hodam i gledam svoj grad” zastupljeni su sljedeći autori – Fran Trošelj (6. razred), Lucija Čugalj (7. razred), Bela Glušica (7. razred), Matija Alessio (7. razred), Sven Šubat Stanojević (1. razred srednje škole), Antonija Granić (2. razred srednje škole) i Dorotea Zaharija (2. razred srednje škole).