Joost de Jonge

Nizozemski umjetnik inspiriran Rijekom izlaže u Muzeju grada

Ervin Pavleković

Ana Križanec

Ana Križanec

Izložba "Orfej sanja Euridiku – Meandar spoznaja" otvorena u "Kockici"



RIJEKA – Inspiriran riječkom poviješću i njezinim kulturnim odjecima, nizozemski umjetnik Joost de Jonge izložbom »Orfej sanja Euridiku – Meandar spoznaja«, koja je otvorena na dvjema etažama u »Kockici« Muzeja grada Rijeke, u svojem likovnom radu okreće novu stranicu.


Foto galerija: Orfej sanja Euridiku – Meandar spoznaja Foto: Ana Križanec


Kako kažu iz Muzeja, ključno uporište u tom koraku postala je slika Gustava Klimta, izvorno nastala za ukrašavanje interijera zgrade HNK-a Ivana pl. Zajca 1885. godine i naknadno prozvana »Orfej i Euridika«, pa je autor tako poznatome ljubavnom paru, Orfeju i Euridici, posvetio ciklus od šezdesetak ulja na platnu u maniri avangardnih rješenja, kojima dominiraju jezik pojednostavljene apstraktne likovnosti, gusti pastozni premazi te topli koloristički tonovi, pa su slike koloristički snažne, no istovremeno bogate asocijativnošću.





Također, kao preludij tim radovima, autor je uradio i set fotografija vlastite konceptualne intervencije koja združuje Klimtova platna s eksponatima Muzeja grada Rijeke, čiji rodni listovi vode u Klimtovo doba, a pridruživao im je i manja ulja na platnu sa svojim potpisom.


Izložba ostaje otvorena do 17. prosinca.