Protkano

Niti koje vežu misli: Izložba Nevene Živić u Kloviću

Valentina Botica

Isprepletanje slikarstva i tradicijskog veza, autoričine strasti i baštine - ova jedinstvena kombinacija predstavljena je u obliku samostalne izložbe Nevene Živić u Galeriji Juraj Klović.



Pod imenom “Protkano”, u utorak su u Galeriji Juraj Klović predstavljeni nedavni radovi umjetnice Nevene Živić, ciklus koji  je protkan simbolikom, mislima, intuitivnim potezima i nitima konca. Iako radovi podsjećaju na akvarel, radi se o rapsodiji boja u tehnici akril na platnu.


Foto galerija: Nevena Živić u Kloviću Foto: Marko Gracin


Nazvane “Strujanja”, “Rasti, cvjetaj”, “Pročišćenje”, “Oda spoznaji”, ova su vibrantna djela ne samo estetski lijepa, već i izazivaju osjećaje spokoja i povezanosti sa sobom, drugima, svijetom, pa i tradicijom.


“Volim što publika osjeća vibraciju boja koja budi pozitivu tako da mi je drago da mogu to probuditi u gledatelju”, kaže Nevena koja je jednu od slika stavila na licitaciju, a prikupljena će sredstva donirati građanskoj inicijativi Pomozimo iz Rijeke.




Radi se o triptihu nazvanim “Ostanimo (po)vezani” koji je nastao za vrijeme pandemije: “Taj je triptih nastao za izložbu u Galeriji Kortil, koja je tada bila neizvjesna.


Sada je stavljam na licitaciju – to je moj način da pomognem, da ostanem povezana – jer moramo ostati povezani”, kaže.


Osim impresivnih triptiha i većih slika, jedan je cijeli zid galerije zauzeo ciklus nazvan “SitINIce su biTne”, koji je autorici najdraži.



“Ciklus poručuje da trebamo obratiti pažnju na male stvari. U njemu sam koristila simboliku biljaka… Kadulja je za spoznaju, smilje je za besmrtnost – te neke elemente sam uzela kao nit”, objašnjava.


Nevena Živić umjetnica je koja je rođena u Somboru, odrasla u Baranji, a studirala je te sada živi i radi u Rijeci.


Odrastanje na međi triju zemalja utkalo se u njezinu osobnost pa tako i njezin rad. Uz slikarstvo, najčešće veže.


Vez je nešto što su žene u prošlosti morale raditi, a sada ona mijenja paradigmu te vez postaje nešto što ona sama želi, a ne nešto što se mora. Kao što je nekada vez bio gradivni dio života žene, sada je on gradivni dio njenih radova.


Izložba “Protkano” u galeriji će se moći pogledati do 19. rujna. Za sliku se može licitirati u galeriji do kraja trajanja izložbe.