Galerija "Josip Račić"

Nacionalni muzej moderne umjetnosti godinu počinje izložbom renomiranog slikara Stipana Tadića

Kim Cuculić

Rad Stipana Tadića

Rad Stipana Tadića

Za postav izložbe Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i autor koncepcije, odabrao je 18 djela



ZAGREB – Nacionalni muzej moderne umjetnosti izložbeni program u Galeriji »Josip Račić« u 2023. godini započinje izložbom »The Apple Shrinking« renomiranog hrvatskog slikara, strip-crtača i muralista Stipana Tadića koji od 2018. živi i radi u New Yorku. Naziv umjetnikove zagrebačke izložbe, koju će publika imati priliku razgledati od 10. siječnja do 5. veljače, parafraza je naslova pjesme Melvina Van Peeblesa »The Apple Streching« koja opisuje velegradski život New Yorka, a koju je 1982. na LP-u »Living My Life« objavila i proslavila Grace Jones.


Za postav izložbe Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i autor koncepcije, odabrao je 18 djela. Riječ je o radovima na papiru, uljima na platnu, uljima na drvu i slici na staklu, na kojima Stipan Tadić poput vlastitog dnevnika bilježi transformaciju životnih navika Njujorčana za vrijeme pandemije COVID-19, kao i drukčiju atmosferu kojom je taj velegrad odisao.


Prikazi života i portreti Tadićeve generacije najmarkantniji su dio umjetnikova njujorškog opusa, ističe Branko Franceschi u predgovoru pratećeg kataloga izložbe, stoga je uz prizore praznih gradskih ulica i trgova, stanica podzemne željeznice, divovske stambene zgrade utonule u sumornu atmosferu civilizacijskog zastoja, u odabir uvrstio i portret Renea te nekoliko umjetnikovih autoportreta (»Autoportret s New Yerseyjem«, »Autoportret u Kineskoj četvrti«, »Manhattan«, »Autoportret s uličnom hranom«, »Šetnja kroz Mott Street«).




»…Tadića generalno govoreći resi zanimanje za stvarnost koja ga okružuje, a njegova izrazita pronicljivost i sposobnost da izborom motiva i koncipiranjem kompozicije u segmentu svakodnevice koji slika iznese puno dublje viđenje stvarnosti od onog što oko neposredno vidi, čine ga vrsnim kroničarom kurentnih zbivanja…«, napisao je Branko Franceschi u predgovoru u katalogu izložbe Stipana Tadića »The Apple Shrinking«.