Riječki umjetnik

Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvara izložbu “Make a wish” Nikole Ukića

Kim Cuculić

Na izložbi su predstavljeni novi radovi zahtjevne produkcije i velikog formata, koji se razvijaju u dijalogu s prostorom i osvrću na povijest zgrade i njezinu prenamjenu iz industrijske u muzejsku funkciju



RIJEKA – Pod naslovom »Make a wish (Zaželi želju)« Muzej moderne i suvremene umjetnosti u četvrtak 16. ožujka u 19 sati otvara samostalnu izložbu Nikole Ukića, nastavljajući tako predstavljanje autora riječke scene koji su stasali devedesetih godina i u inozemnom okruženju pronašli poticajnije uvjete za rad. Ukić nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pohađa Akademiju u Düsseldorfu (2000. – 2004.) gdje i ostaje djelovati, povremeno prisutan na domaćoj sceni, osobito u Zagrebu te Splitu i Rijeci. Na izložbi su predstavljeni njegovi novi radovi zahtjevne produkcije i velikog formata, koji se razvijaju u dijalogu s prostorom i osvrću na povijest zgrade i njezinu prenamjenu iz industrijske u muzejsku funkciju.


Popratni program


Uz manje zidne radove, autor se bazira na skulpturama u kojima je zanimanje za istraživanjem materijala i dalje bitno ishodište, ali u fokus postavlja nove smjernice. Dok je prije materiju promatrao kao neovisnu komponentu rada, sada nas involvira u fizičko iskustvo prostora u kojem bitna komponenta postaje posjetitelj, a izložba poprima formu mizanscene. Izloženi radovi, bilo da je riječ o kući u početnoj fazi izgradnje, ispuhanim instalacijskim cijevima ili lebdećoj konstrukciji sačinjenoj od međusobno povezanih ruku, naznačuju umjetnikove preokupacije koje bi u svakodnevni rječnik mogle biti prevedene kao testiranje granica između realnog i fiktivnog. Ukić se posvećuje pitanjima što skulptura danas može biti i na koje je sve načine povezana s društvenim i proizvodnim odnosima. Popratni program uključit će razgovor s umjetnikom, javna vodstva i edukativni program za djecu i mlade. Kustosice su Ksenija Orelj i Sabina Salamon, a partneri Gradske galerije Osijek i Galerija Waldinger.


O umjetniku


Nikola Ukić (Rijeka, 1974.) umjetničko školovanje započinje u Rijeci na tadašnjemu Filozofskom fakultetu, Odsjek za likovnu kulturu (1993. – 1995.). Studij nastavlja na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu od 1995. do 1999., a od 2000. do 2004. na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu gdje je diplomirao u klasi Georga Herolda. U Düsseldorfu živi više od dvadeset godina. Ukićev rad seže od efemernih instalacija i site specific skulptura do digitalnih grafika, videa i performansa. Njegova umjetnička praksa fokusirana je na propitivanje kiparskih strategija, istraživanje tradicionalnih postavki i modernističkih protokola. Bavi se interakcijama između autentičnosti i fikcije, esencijalnog i marginalnog te se usredotočuje na pitanja kulturnog prevođenja.




Sudjelovao je na brojnim izložbama i dobitnik je nekoliko stipendija i rezidencija. Duži niz godina djeluje i kao predavač na umjetničkim školama, a trenutačno radi kao znanstveni suradnik na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Siegenu.