Galerija Kortil

Ljudska lica, portreti i autoportreti: Otvorena izložba Maura Stipanova

Edita Burburan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ovaj put Stipanov se zadržao na ljudskim licima, portretima, motivima iz prirode i autoportretima koji u kompoziciji djeluju kao instalacija u izložbenom prostoru



Sinoć otvorena izložba pod naslovom »Jungla života/Jungla della vita« Maura Stipanova potvrdila je još jednom neprekidnost traganja ovog riječkog umjetnika. Ovaj put Stipanov se zadržao na ljudskim licima, portretima, motivima iz prirode i autoportretima koji u kompoziciji djeluju kao koncept i instalacija u izložbenom prostoru. Prostor Galerije Kortil ispunio je od vrha do dna, a u kompoziciji sudjeluje više od 300 slika, koje osim što komuniciraju u međusobnom odnosu, predstavljajući ukupnost cjeline te naglašavajući vječnu vezu zapretenosti individualnog u univerzalno i obrnuto.


Smrt i bol


Baš kao što je to kroz uvodnu riječ na otvaranju izložbe kazala ravnateljica HKD-a i organizatorica izložbe Jolanda Todorović pitanje je, je li umjetnost put od razine osobnog do razine univerzalnog i egzistencijalnog ili je to obrnut proces. Izbor viđenja je uvijek na čovjeku, kako u umjetnosti, tako i u životu. U tom smjeru propitivanja kretalo se i umjetnikovo razmišljanje.U deplijanu izložbe sam autor citira suvremenog talijanskog filozofa Emanula Severina, koji je bitno utjecao na njegov način razmišljanja, a time i na njegovo stvaralaštvo u proteklih 15-ak godina. U citatu naglašava »smrt i bol« kao dva pojma koje je ljudska priroda sklona nazivati zlom, ali i iskonsku potrebu čovjeka da svojom kreativnošću uz pomoć umjetnosti to zlo nadvlada.Vječnu temu umjetničkog stremljenja da se pobijedi ljudska tragedija, Stipanov je zaodjenuo u izložbu »Jungla života« kojom pomno iscrtava karakter i raznolikost svjesnih i nesvjesnih ljudskih trauma na njihovim licima, a svih s istom težnjom traganja prema vlastitom biću.

Oblici introspekcije


Posljednju izložbu u Rijeci Mauro Stipanov imao je prije četiri godine u istoj galeriji pod naslovom »Introspekcija«. Izložba je problematizirala smrtnost i prolaznost kroz posvetu talijanskom pjesniku, esejistu i filozofu Giacomu Leopardiju (1798. – 1837.) te kroz preko 400 izloženih slika lubanja postavljenih na zidove galerije od poda do stropa.


Nova izložba »Jungla života/Jungla della vita« također je ispunila galeriju velikim brojem slika, ali ovaj put ekstrovertiranim oblicima introspekcije, odnosno »džungle života«.




Izložba se može pogledati do 6. ožujka radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.