Izložba u Galeriji Garbas

Kra(l)j zabave: Kako Teatro Fenice vratiti kuturnom životu Rijeke?

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Cilj izložbe je pokazati vrijednosti Teatra Fenice, odnosno senzibilizirati javnost, a i vlasnike, da se počne razgovarati o budućnosti ove vrijedne zgradeRIJEKA – »Kra(l)j zabave« naziv je izložbe koja je otvorena u Galeriji Garbas u Užarskoj ulici, u organizaciji Konzervatorskog odjela u Rijeci, a u sklopu Dana europske baštine 2019. Kako je pojasnila pročelnica riječkog Konzervatorskog odjela Biserka Dumbović Bilušić, Dani europske baštine su manifestacija koja se odvija u svim europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Svake godine imaju jednu tematsku cjelinu, a ove su godine fokusirani na umjetnost i zabavu.


Buduća namjena


– Stoga smo mi u Rijeci odabrali temu Teatra Fenice, kao institucije, ustanove, koja je gotovo cijelo stoljeće bila prisutna u životu Riječana, a danas je potpuno zapuštena. Cilj izložbe je na neki način pokazati koje su to vrijednosti Teatra Fenice i što bi on mogao biti u budućnosti.


Cilj je, dakle, senzibilizirati javnost, a i vlasnike, da se počne razgovarati o tome na koji način bi ova vrijedna zgrada opet mogla postati dio kulturnog života Rijeke, rekla je Dumbović Bilušić. Naglasila je da je izložba pripremljena u okviru Konzervatorskog odjela u Rijeci, odnosno djelatnika Odjela, kako bi »kulturnu baštinu približili javnosti, učinili je što vidljivijom, pa i incirali neku njenu buduću namjenu.«


Zabave i koncerti
Autori izložbe su Dolores Oštrić, Damir Krizmanić i Ivan Braut. Oštrić je govorila o povijesti objekta, naglasivši između ostalog da ga njena generacija pamti kao kino »Partizan«, od ‘47. do ‘92., nakon čega mu se vratio naziv Teatro Fenice, te kao Operu u suterenu, gdje su bile zabave i koncerti.


– Razlog postojanja ovako jedne impresivne građevine za kulturu je zabava, a 28. 12. 2007., kada je u njoj bila posljednja kino projekcija, doživjeli smo kao kraj zabave, a da zapravo do danas nismo saznali u kom obimu se ta zabava događala, rekla je. Inače, Teatro Fenice u Rijeci svečano je bio otvoren 2. svibnja 1914. izvedbom opere »Tosca«. Oštrić je spomenula da je 1918. došla vladina uredba kojom su trebale prestati s radom sve kazališne predstave, plesni podiji…– Znači, zamro je tadašnji zabavni život u Rijeci, a jedina institucija koja je prkosila svemu tome bio je Teatro Fenice, i baš za inat napravio je izvanredan kazališni program. Mislim da je suština da on treba i dalje prkositi, zbog onoga što jeste, u svom arhitektonskom smislu, u svojoj izvanrednoj opremi koju je imao 1914., znači bio je jedan od najvažnijih i najvećih u srednjoj, a možda i u cijeloj Europi. Naša želja je da Teatro Fenice i dalje prkosi i nađe svoju izvornu suštinu, a to je zabava, istaknula je Oštrić.


Izložba je otvorena do 25. listopada.