Izložba fotografija

“Kodovi vertikalnog vremena”: Dubravka Kanjski izlaže u Gradskoj galeriji Crikvenica

Robert Šimonović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



CRIKVENICA – Otvorenje izložbe fotografija »Kodovi vertikalnog vremena«, autorice Dubravke Kanjski, održat će se u ponedjeljak, 16. siječnja, u Gradskoj galeriji Crikvenica, s početkom u 19 sati. Izložba će biti otvorena do 31. siječnja, otvorit će je profesor Borislav Božić, koji je, uz ostalo, o ovoj izložbi napisao:


– Dakle, ona fotografira unutrašnjost kapelice u naselju Kotor u Crikvenici, i to nije hladno, formalno škljocanje aparata, već autorica samim činom dolaska na ovo povijesno mjesto i odlukom da fotografira tu skromnu unutrašnjost jednoga transcendentalnog ambijenta, trenutkom fotografiranja uzima i svu energiju koja se u vremenu i ovom prostoru namnožila. Sada više fotografija kao hladna vizualna činjenica određene realne stvarnosti nije sama, već joj se pridružuje sva energija hodočasnika, vjernika koji su svojim dolaskom i molitvom ostavili ovdje dio sebe i svetosti kojoj su se molili. Ako svemu tome autorica pridruži sve svoje kreativne impulse, duhovne i emocionalne turbulencije, pa i sve dvojbe koje su stalni pratioc ovakvih procesa, dobivamo novu realnost, dobivamo vrijeme prostrto po svim pravcima i dimenzijama. I vrijeme u njenim fotografskim slikama nije više jednostavno pravocrtno i suštinski sukcesivno, već je multidimenzionalno i bezvremeno, tj. svevremeno, ma koliko paradoksalno zvučao ovaj pojam bezvremenosti vremena kao jedne od bitnih kategorija ove civilizacije. Vrijeme je kao egzistencijalna kategorija utemeljeno i vidljivo kroz asocijativnost, kontemplativnost te transcendentalnost svake izložene fotografije/slike. Dubravka je, korak po korak, krotila i sapinjala vrijeme, kako bi to isto sapeto vrijeme kroz njene fotografije postalo u konačnici bezvremeno, svevremeno…


Dubravka Kanjski diplomirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Likovnom umjetnošću bavi se više od 20 godina i danas djeluje u statusu samostalne umjetnice. Svoj dosadašnji likovni put predstavila je na 22 samostalne i više od 90 skupnih i selektiranih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je više likovnih nagrada i priznanja stručnih žirija. Djela joj se nalaze u javnim fundusima i privatnim zbirkama. Bavi se i pedagoškim likovnim radom. Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Rijeka i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Crikvenici.