Izložba u Lovranu

“Jezgre” kipara Rina Banka otvorene u Laurusu

Marina Kirigin

Izložba kipara Rina Banka u galeriji Laurus u Lovranu

Izložba kipara Rina Banka u galeriji Laurus u Lovranu

Riječ je o seriji radova proizašlih iz kiparskog promišljanja i odnosa koji razvija prema materiji i materijalima s kojima radi



Izložba kipara Rina Banka pod nazivom »Jezgre« otvorena je u galeriji Laurus u Lovranu. Riječ je o seriji radova proizašlih iz kiparskog promišljanja i odnosa koji razvija prema materiji i materijalima s kojima radi.


– Na ovoj izložbi je to kamen, to promišljanje uključuje i element vremena koji ga oblikuje, a nastale strukture definiraju njegovo trošenje.


Element vode i druge atmosferilije konstantno mijenjaju oblike organskih materijala, no oni su ljudskom oku teško vidljivi i shvatljivi, s obzirom na to da se promjene dešavaju postupno, tijekom vremenskih perioda puno dužih od ljudskog vijeka – istaknuto je na otvaranju izložbe.




– Kamen načinjem i »otvaram«, prilagođavam kompoziciju radi usporedbe strukture i forme te ga fizički oblikujem, u periodu koji je kratak, uzevši u obzir dugotrajne procese njegovog nastanka.


Na taj način kamen postaje rad i zapis u materiji koji ostavljam u određenom vremenu i prostoru. Svaki kamen nosi svoj zapis i nemoguće ga je predvidjeti, te kao takav nosi određenu svježinu i beskonačan potencijal novih oblika.


Stoga mu se neprestano moram prilagođavati, što istovremeno »modelira« i mene kao umjetnika, čime postajem dijelom radova i oblikovanje postaje obostrano.


Radovi ove serije nastaju kombinacijom materijala, otvoreno kamenje i njihovi zapisi dobivaju keramičku jezgru.


Iščitavanje formi u prostoru naglašeno je metalnim konstrukcijama, svojevrsnim postamentima koji postaju dijelom rada – rekao je Banko.