Odjel za kulturu Grada Rijeke

Javni poziv za dodjelu likovne nagrade “Ivo Kalina”

Kim Cuculić

Ivo Kalina / NL arhiva

Ivo Kalina / NL arhiva

Rok za dostavu prijedloga je 21. svibnja 2021. godine. Prijedlozi se mogu predati u pisarnici Grada Rijeke, odjeljak broj 1, Titov trg 3 ili poslati poštom na adresu: Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za kulturu, Likovna nagrada »Ivo Kalina«, Korzo 16, 51 000 RijekaRIJEKA – Odjel za kulturu Grada Rijeke objavio je Javni poziv za dostavu prijedloga za dodjelu Likovne nagrade »Ivo Kalina« za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe na području suvremene umjetnosti održanu tijekom 2019. i 2020. godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. Nagrada koja nosi ime istaknutog hrvatskog slikara Ive Kaline dodjeljuje se svake dvije godine domaćoj ili stranoj fizičkoj, odnosno pravnoj osobi, za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe, a sastoji se od posebnog pisanog priznanja te novčane nagrade u brutto iznosu od 20.000 kuna.Prijedloge za nagradu mogu dostaviti sve fizičke i pravne osobe. Prijedlog mora biti pisano obrazložen i dokumentiran, a uz životopis (za kandidata koji je fizička osoba) ili opis dosadašnjeg rada (za kandidata koji je pravna osoba) potrebno je dostaviti dokumentaciju o održanoj izložbi te pisano obrazloženje. Pristigle prijedloge vrednovat će Stručno povjerenstvo koje imenuje gradonačelnik Rijeke.
Rok za dostavu prijedloga je 21. svibnja 2021. godine. Prijedlozi se mogu predati u pisarnici Grada Rijeke, odjeljak broj 1, Titov trg 3 ili poslati poštom na adresu: Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za kulturu, Likovna nagrada »Ivo Kalina«, Korzo 16, 51 000 Rijeka. Tekst Javnog poziva dostupan je na mrežnim stranicama Grada Rijeke www.rijeka.hr, na poveznici https://www.rijeka.hr/announcement/javni-poziv-za-dostavu-prijedloga-za-dodjelu-likovne-nagrade-ivo-kalina-2/.


Ivo Kalina rođen je 1925. u Zagrebu, gdje je 1950. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića, a od 1957. godine član grupe Mart. Od 1963. godine živio je i radio u Opatiji, a umro je u Rijeci 1995. godine. Svojim životnim opredjeljenjem i stvaralačkim opusom Ivo Kalina zauzeo je iznimno mjesto u likovnoj umjetnosti druge polovine 20. stoljeća u Hrvatskoj. Njegovi su radovi uvršteni u brojne funduse muzeja i zbirki. Moderna galerija Rijeka organizirala je njegovu retrospektivnu izložbu 1994. godine. Među brojnim drugim nagradama, dobitnik je i Nagrade grada Rijeke za slikarstvo 1974. i 1995. godine. (