Rab

Izolacija kao umjetnička inspiracija: U galeriji Pik otvorena izložba Vedrana Ružića

Kim Cuculić

Portret

Portret

Minimalnim izražajnim sredstvima u ovom ciklusu Ružić govori o atmosferi izazvanoj koronavirusom, o stanju duha i samoćiRAB – Izložba Vedrana Ružića pod naslovom »Forbidden melody – Izolacija kao umjetnička inspiracija« otvorena je u rapskoj Galeriji Pik. Mladi slikar i jazz glazbenik predstavlja recentne radove nastale u doba korone i karantene.


Kako navodi Mladen Lučić u tekstu kataloga, kriza izazvana COVIDOM-19 potaknula je Ružića na niz inovativnih likovnih rješenja inspiriranih novim iskustvima, a kojima je nadopunio svoj već ranije definirani likovni govor.


– Materijali kojima se služi redom su siromašni i nađeni, najčešće već ranije upotrijebljeni. Upravo minimalnim izražajnim sredstvima u ovom ciklusu Ružić govori o atmosferi izazvanoj koronavirusom, o stanju duha i samoći koja, iako nas sputava, zaziva određenu introspekciju kojom bi trebali postići duševnu higijenu koja nam nedostaje i podsjetiti se vrijednosti koje smo zaboravili – piše uz izložbu.
Vedran Ružić vizualni je umjetnik i jazz glazbenik (kontrabas i bas gitara). Diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu. Izlagao je na oko 20 izložbi u galerijama u Hrvatskoj te u inozemstvu.