Volosko

Izložba Zlatka Bočiluka: Kolaži kao komentari društva, kulture i umjetnosti

Valentina Sablić

Izrezivanje iz novina i pažljivo slaganje ili suprotstavljanje motiva rezultira pastišom, u kulturi, društvu i umjetnosti, poznatih općih mjesta, tema, predmeta ili ikona kao što su Mona Lisa, Marilyn Monroe, Angela Merkel, koje se u radovima pojavljuju u različitim kontekstima



Opatijski likovni umjetnik i kipar Zlatko Bočiluk otvorio je izložbu radova u vološćanskom restoranu »Boem«. Publici se ovoga puta predstavlja kolažima i apstraktnim kompozicijama koje izvodi u akrilu. Kolaži dojmljivošću dominiraju postavom, ali i umjetničkim izričajem ovog umjetnika, u njima najčešće i stvara, kako sam ističe.


– Kroz kolaže izražavam misli, osjećaje, kritiku… Oni sadrže različite poruke koje se kreću od socijalne tematike, konzumerizma do erotike i karikaturalnosti, kazao je Zlatko Bočiluk.


Univerzalne vrijednosti


Izrezivanje iz novina i pažljivo slaganje ili suprotstavljanje motiva rezultira pastišom, u kulturi, društvu i umjetnosti, poznatih općih mjesta, tema, predmeta ili ikona kao što su Mona Lisa, Marilyn Monroe, Angela Merkel, koje se u radovima pojavljuju u različitim kontekstima. U originalnim Bočilukovim konceptima poznato dobiva novi značaj, a u spajanju visokih i niskih instanci kulture i novi sustav vrijednosti. Svoje kompozicije ne imenuje, daje ih na prosudbu publici ostavljajući time dijalog između umjetnosti i njezinih recipijenata otvorenim.




S promatračem radovi ipak jasno komuniciraju kroz poruku koju odabrani koncepti šalju. Svoj izričaj izgradio je na studiju kiparstva u Münchenu te od rane mladosti putujući po svijetu, čitajući i proučavajući svjetske literature, pogotovo istočnjačku. Iz toga proizlazi produhovljenost koju Bočiluk nosi u sebi, a univerzalne su vrijednosti utkane u djela u oblicima komentara, kritike, ironije ili impresije društva, umjetnosti, kulture i svakodnevice.


Humanitarni ton


Potka djelovanja ovog autora je čovječnost koja implicitno, kao dojam, proizlazi iz radova te obilježava autora kao osobu jer je umjetnost uvijek sa životom višestruko povezana i isprepletena. Kako navodi, zadovoljstvo pronalazi u pomaganju ljudima u nevolji – sudjeluje na izložbama humanitarnog karaktera, donira slike, knjige i svoje vrijeme pomažući potrebitima. Stoga je i ova izložba prodajnog karaktera, ali humanitarnog tona.