Povratak u prošlost

Izložba u Pomorskom i povijesnom muzeju kao podsjetnik na danas gotovo izumrle obrte

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Izložba prikazuje obrte nastale na jugoistoku Slovenije, u pokrajinama Kočevje, Kostel, Osilnica, Loški Potok i Ribniška dolina, koje se nalaze uz granicu s Hrvatskom. Prikazan je svaki od obrta, odnosno predmeti i oruđa kojima su izrađeni



RIJEKA – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja Rijeka otvorena je izložba »Obrti. Pregled nekaterih obrti na Kočevskem, v Kostelu, Osilnici, Loškem Potoku in Ribniški dolini« koja prikazuje neke od danas gotovo izumrlih obrta te dio građe iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja Rijeka.


Kako je ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić istaknula, izložba je jasan znak tranzicije, no ujedno i znak odumiranja nematerijalnih znanja.


– Osvrćući se na ono što nam izložba pokazuje u kontekstu današnjeg vremena u kojem živimo, tranzicije koju smo kao društvo prošli i koju prolazimo, možemo reći da je obrtništvo, a osobito ono koje nosi predznak »tradicionalnog«, u krizi. Nakon što je pogledate, sav njezin sadržaj, bogatstvo vještina koje prikazuje, složit ćete se, vjerujem, da su posljednja desetljeća »tradicionalne obrte« značajno protresla i modificirala. Kao što znamo, obrtnički rad podrazumijeva znanje i iskustvo, strpljivost i koncentriran rad, a te vještine i ta nematerijalna znanja nažalost izumiru. Njihovim se zaboravom gubi i znatan segment naše baštine, a time i našeg identiteta, kazala je Radić Štivić.


Očuvanje tradicije




Uz ravnateljicu Muzeja, prisutne su pozdravile i ravnateljica Pokrajinskog muzeja Kočevje Vesna Jerbič Perko te pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, koja je istaknula kako su slovenski obrti koje izložba prikazuje jednaki našima u ono vrijeme, s druge strane Kupe, a uče nas puno o našoj prošlosti i našoj tradiciji za koju se nada kako će je očuvati upravo oni koji će ovu izložbu pogledati i koja će ih potaknuti na to.


U nastavku suradnje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja Rijeka i Pokrajinskog muzeja Kočevje, koja je započela 2017. godine, otvorena je izložba »Obrti«, koja prikazuje danas gotovo izumrle obrte nastale na jugoistoku Slovenije, u pokrajinama Kočevje, Kostel, Osilnica, Loški Potok i Ribniška dolina, koje se nalaze uz granicu s Hrvatskom. Stanovnici tih krajeva, kao i naših, s druge strane Kupe, bavili su se prodajom domaćih proizvoda, prodavali su »suhu robu« poput sitnih drvenih predmeta, platna, sukna, posuda od gline, sitne robe, igara na sreću, pa i nekih zabranjenih sirovina, a krševit i šumovit krajolik, neplodno zemljište i oštrija klima utjecali su na nastanak tih danas gotovo izumrlih obrta.


Luke Bakar i Rijeka


U razmjeni tih dobara važnu su ulogu imale i luke Bakar i Rijeka, čija je blizina utjecala na gospodarstvo tih krajeva, jer su u tim lukama proizvode prodavali tzv. pokućarci iz okolice Kočevja, a kasnije, od 18. stoljeća, su ondje kupovali južno voće i druge sirovine te ih prodavali u unutrašnjosti. Na izložbi su tako predstavljeni »suhi predmeti« i jedanaest gotovo izumrlih obrta iz spomenutih slovenskih pokrajina – bačvarstvo, suknarstvo, proizvodnja cigli, opekarstvo, prijevozništvo, sodarstvo, apneničarstvo, mlinarstvo, postolarstvo, proizvodnja vapna te tkanje i rad majstora koji su održavali pile, a koji su se i u Hrvatskoj i u Sloveniji nazivali »žagmojstri«.


Izložba prikazuje svaki od obrta, odnosno predmete i oruđa kojima su izrađivani, a popratni plakati sadrže fotografije procesa izrade, kao i kratak tekstualan opis tih obrta i procesa vezanih za pojedini obrt. Autori izložbe su Živa Ogorelec iz Pokrajinskog muzeja Kočevje, Polona Rigler Grm iz Muzeja Ribnica i Nikša Mendeš iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a organizatori su Pokrajinski muzej Kočevje, Muzej Ribnica te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Kustosica izložbe je Ivana Šarić Žic iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja ove godine.