Riječka umjetnica

Izložba “Tok” Nike Petković u Kortilu: Prikazuje stanje postindustrijske Rijeke

Kim Cuculić

Rad s izložbe "Tok" Nike Petković

Rad s izložbe "Tok" Nike Petković

Videoradovi i fotografije na temu Rijeke



Videoradovi i fotografije na temu Rijeke bit će predstavljeni na izložbi »Tok« Nike Petković u Kortilu.


Otvorenje izložbe je u utorak, 7. ožujka, u 19 sati. Na ovoj izložbi autorica predstavlja grad iz pozicije naizgled nepristranog promatrača. Kustosica izložbe je Alma Trauber.


– Namjera izložbe je prikazati stanje grada čiji prefiks »post« u epitetu postindustrijski ne nudi obećanje neke prosperitetne i razvijene sadašnjosti, na temeljima industrijske prošlosti, već ostavlja gorku opomenu na činjenicu da budućnost nikada nije stigla.




Svojim radovima zadire u potrebu novih i mogućih iščitavanja tranzitnosti, opservacije i kretanja te razumijevanja istih u prostornom kontekstu.


Dok fotografije fiksiraju i »zamrzavaju« trenutak, točnije određeno društveno stanje, videoradovi naglašavaju protok događanja i mogućnosti unutar zadanog statičnog kadra.


Nika Petković (Rijeka, 1992.) završila je preddiplomski studij Vizualnih umjetnosti, kazališta i glazbe te diplomski studij Filma, televizije i multimedijalne produkcije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Bologni, u Italiji.


U svojoj umjetničkoj praksi koristi fotografiju, arhiv, found-footage materijal i video pokazujući interes za istraživanje odnosa između pokretne i fotografske slike.


Radila je kao istraživačica na nekoliko umjetničkih projekata i filmova, surađujući s filmskim arhivima, kinotekama, televizijama te produkcijskim kućama.


Osim filmske umjetnosti njezino područje interesa posebno je fokusirano na fotografiju. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.


Izložba ostaje otvorena do 23. ožujka, svakim radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.