Krešimir Golubić

Izložba “Punk’s Not Dead” u zagrebačkoj galeriji Greta

Hina



Izložba »Punk’s Not Dead« graffiti umjetnika Krešimira Golubića, koja se otvara u ponedjeljak u zagrebačkoj galeriji Greta, predstavlja 12 portreta »apostola punka koji u stencil art tehnici pričaju priču o buntovništvu, odrastanju, stavu i kreativnosti«.


Po riječima glazbenog novinara Aleksandra Dragaša, nakon Ramonesa sve je izgledalo tako »krvavo prosto«, a nihilizam, kontradiktornost, revolucionarnost i jednostavnost punka paradoksalno je puno ljudi potaknulo na stvaralački proces i otvorilo im vrata spoznaje, kreativnosti, razmišljanja svojom glavom i otpora pogubnim socijalnim matricama.


»Jedno je sigurno – protiv društvenim anomalija treba nam i glasan glazbeni protest, s ili bez crnih kožnih jakni i metalnih zakovica, s ili bez gitara i bubnjeva. No, špranca će uvijek biti ista, sviračko znanje nije obavezno, ali nerviranje moralne većine jest. Ima li ikoga da to danas izvede kao što su to izveli pankeri 1977. godine?«, ustvrdio je u predgovoru izložbe.




Krešimir Golubić – Leon GSK, ovo je ljeto već najavio svoju izložbu, odavši počast punku u prolazu od Radićeve do Gornjeg grada, s portretima glazbenika koji su obilježili svoje vrijeme, od Sida Viciousa iz Sex Pistolsa i Joea Strummera iz The Clasha, do Adama Yaucha iz Beastie Boysa, Iana Curtis iz Joy Divisiona i Petea Shelleya iz Buzzcocksa.


Za neslužbeno otvorenje ‘prve zagrebačke punk rock ulice’ odabrao je 21. srpnja, što je datum koji je prije 48 godina označio službeni početak graffiti scene u zapadnom svijetu. The New York Times tada je objavio članak o graffiti umjetniku TAKI 183, a iste godine nastali su bendovi poput New York Dolls, Suicide, Death i NEU!, preteče punk pokreta koji je buknuo u drugoj polovici sedamdesetih.


Leon GSK rodio se u Zagrebu 1973. godine, a za graffiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80-ih kad su se prvi takvi radovi pojavili na zagrebačkim fasadama. Prve pokušaje ima još 1987., no ozbiljnije se počinje baviti graffitima 1992., nakon posjeta Berlinu.


S dvojicom prijatelja pokreće jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu –GSK Crew (1993.) te prvi graffiti časopis u ovom dijelu Europe – ZGBKAOS magazine, koji od 1995. do 2001. objavljuje sedam brojeva.


Radove ostvaruje na ulicama i zidovima Zagreba, Hrvatske i Europe, piše tekstove za razna tiskana izdanja, sudjeluje u mnogim emisijama na temu graffita, fotografira i prati tu scenu. Od 2013. počinje raditi stencils tehnikom, kao dijelom post-graffiti pokreta, odnosno street arta.


Sudjeluje na umjetničkim festivalilma, održava graffiti radionice i predavanja u školama, pokušavajući usmjeriti mlade da graffite percipiraju i koriste u pozitivnom smjeru, a ne samo kao izraz bunta koji se manifestira kroz vandalizam.


U posjednje vrijeme njegovi se radovi kreću u smjeru street arta, koje crta na ulicama i platnima, s motivima muzičkih zvijezda, privatnih portreta, arhitekture i erotike.Izložba u Greti će biti otvorena do 29. rujna, nakon čega putuje na nove lokacije.