Palača šećera

Izložba “Nepoznati Klimt” vraća se u Rijeku

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinRIJEKA – Posjetitelji Palače šećera mogu ponovo uživati u slikama izložbe »Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza«. Riječka izložba donedavno je bila na gostovanju u Galeriji Klovićevi dvori, gdje su je Zagrepčani mogli vidjeti od 12. travnja do 26. lipnja. Izložbu je publika Klovićevih dvora primila odlično.


– To i nije iznenađenje, znamo li kako donosi svojevrsno umjetničko otkriće. Njome se pokazuje devet manje poznatih radova bečkih slikara Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha, izrađenih specijalno za dekoraciju riječke kazališne zgrade 1885. godine. Te su slike triju umjetnika njihovi prvi pojedinačno potpisani radovi. Tijekom pripreme izložbe utvrđeno je i da nisu izrađene u tehnici ulja, kako se obično mislilo – riječ je o temperama na platnu.


Dakako, posebnu pozornost među njima privlače radovi Gustava Klimta, koji se nakon riječke umjetničke epizode prometnuo u jednu od najvećih svjetskih likovnih zvijezda. Radove trojice slikara vidjelo je u Klovićevim dvorima deset tisuća posjetitelja, ističu u Muzeju grada Rijeke.