Galerija Kortil

Izložba grafika o petnaestoj obljetnici Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Davor Mandić

Međunarodna izložba grafika i knjiga umjetnika / Foto HKD

Međunarodna izložba grafika i knjiga umjetnika / Foto HKD

Radovi će biti prezentirani na Međunarodnoj izložbi grafika i knjiga umjetnika u Galeriji Kortil u ponedjeljak, 17. siječnja u 19 sati



RIJEKA – Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci obilježava svojih prvih petnaest godina od osnutka okupljanjem, kako kažu, najboljih likovnih ostvarenja studenata i mladih umjetnika u području suvremene grafike u Hrvatskoj i inozemstvu. Ti će radovi biti prezentirani javnosti na Međunarodnoj izložbi grafika i knjiga umjetnika u Rijeci »GraficaRi« u Galeriji Kortil u ponedjeljak, 17. siječnja u 19 sati.
Ovogodišnjim međunarodnim natječajem namjerilo se povezati studente, mlade grafičare i bivše studente Akademije iz Hrvatske i inozemstva. Na natječaj je pristiglo ukupno 246 prijava i 635 radova iz različitih krajeva svijeta. Među pristiglim prijavama žiri je za izlaganje odabrao 119 autora, od kojih 59 mladih umjetnika i 60 studenata. U sklopu izložbe bit će organizirane dodatne promotivne aktivnosti i edukativni programi, radionica grafike i ručnog uvezivanja knjiga umjetnika.


Natječajna izložba


Natječajna izložba »GraficaRi« prvi je put pokrenuta 2013. godine s tendencijom promoviranja umjetnosti grafike studenata i mladih umjetnika iz Hrvatske. Na natječaj se odazvalo 75 autora sa 159 radova. U konačnici je odabrana i izložena 41 grafika 37 autora. Prema odluci stručnog Povjerenstva, autorima nagrađenih radova dodijeljene su pohvale: Posebna pohvala žirija uz novčanu nagradu i tri Pohvale žirija.
Natječaj i izložba pokrenuti su inicijativom triju mladih grafičarki: Ivane Bajcer, Dajane Radoš i Sunčane Simichen.
U predgovoru aktualnoj izložbi Vilma Bartolić ističe da se pluralizam vizualnog izričaja, koji proizlazi iz broja izloženih autora pa time i raznolikosti osobnih umjetničkih poetika, nameće kao jedna od osnovnih karakteristika ove izložbe.


Vizualna različitost


– Riječ je o projektu natječajnog karaktera, drugom izdanju izložbe namijenjene mladim umjetnicima i studentima grafike. Vizualna različitost, a s njom povezana i sadržajna nejedinstvenost, u suodnosu su s natječajnim propozicijama u kojima nisu zadane tematske odrednice, već je naglasak stavljen na sam medij grafike: za izlaganje se prihvaćaju radovi svih grafičkih tehnika, od klasične do digitalne grafike, grafičke instalacije te knjige umjetnika.
Podizanjem izložbe na međunarodnu razinu, ona postaje ambiciozni organizacijski projekt koji uz spomenutu likovnu osobitost karakterizira velik broj prijavljenih radova i zastupljenost velikog broja zemalja pokazujući vitalnost grafičkog medija i njegovu aktualnost u suvremenoj umjetničkoj praksi – kaže Bartolić.