Zahvala na doprinosu u projektu EPK

Izložba fotografija ‘Volonteri – srce prijestolnice’ na Korzu

Jakov Kršovnik

Foto VEDRAN KARUZA

Foto VEDRAN KARUZA

Izložba kronološki prati događanja u programu EPK posljednje tri godine te donosi izjave volontera koji su objasnili zašto su se uključili u projekt, poput "Volim činiti dobra djela" ili "Volontiranjem pokazujem ljubav prema Rijeci"



RIJEKA Na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija “Volonteri – srce prijestolnice” kojom se izražava zahvalnost svim volonterima na značajnom doprinosu u projektu Europske prijestolnice kulture. Izložba kronološki prati događanja u programu EPK posljednje tri godine te donosi izjave volontera koji su objasnili zašto su se uključili u projekt, poput “Volim činiti dobra djela” ili “Volontiranjem pokazujem ljubav prema Rijeci”.

Foto galerija: Izložba fotografija 'Volonteri – srce prijestolnice' na Korzu Foto: Vedran Karuza



Voditeljica volonterskog programa EPK Asja Brusić, koja je za svoj rad prošle godine dobila državnu volontersku nagradu u kategoriji “Fizička osoba – koordinatorica volontera”, najavila je da će volonterski program u kulturi biti aktivan i nakon završetka EPK. Nastavit će ga provoditi Hrvatski kulturni dom na Sušaku i građani će moći aktivno sudjelovati u svim kulturnim događanjima u Rijeci.


– Hvala svim volonterima i volonterkama, njihova je plemenita i ponosna energija iznimno važan kotač svake velike organizacije. Hvala i koautorici izložbe Eli Todorović i kolegicama iz Udruge SMART, koje su imale važnu savjetodavnu ulogu tijekom razvoja programa. Ponosni smo što će srce prijestolnice kucati i u narednim vremenima, rekla je Brusić.




U protekle tri godine pripreme i programa EPK sudjelovalo je 432 volontera koji su odradili oko 8400 volonterskih sati, a samo u 2020. godini 363 osobe volontirale su oko pet tisuća sati na 130 događanja. Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar-Šegota rekla je da se na izložbi vidi samo djelić iznimnih trenutaka koje su volonteri doživjeli te da je program bio značajan za cijeli projekt EPK.


– Volonteri su nam zaista pomogli u provedbi brojnih programa, posebno u vrijeme pandemije, kada su pomogli da na siguran način publici omogućimo pristup programima EPK. U Hrvatskoj se dosad nije na ovako sustavan način razvijao program volontiranja u kulturi te će on ostati kao iznimno važno nasljeđe projekta. Hvala svim volonterima, rekla je Kregar-Šegota.


Volonterima su zahvalili i gradonačelnik Vojko Obersnel te pročelnik za kulturu Ivan Šarar, a uz izložbu, koja je postavljena do 26. travanja, u izlogu TIC-a vrti se promotivni video Zorana Kreme “Zašto volontiram u kulturi” snimljen za potrebe manifestacije Hrvatska volontira.