"Prioritetna otkrića"

Izložba fotografija Rebeke Legović u Kortilu: Niz nesvakidašnjih i nadrealističnih pogleda i scenarija

Ervin Pavleković

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Kako je uvodno istaknula Todorović, Rebeka Legović ime je koje je očigledno trebalo postati svjetski poznato, dobiti brojne značajne nagrade u svijetu fotografije, a tek onda dobiti i prostora i u našoj sredini



Izložba “Prioritetna otkrića” već svjetski poznate i višestruko nagrađivane Rebeke Legović posljednja je sezonska izložba Galerije Kortil i zadnja izložba koju postavlja Jolanda Todorović prije odlaska u mirovinu.

Foto galerija: Izložba fotografija Rebeke Legović Foto: Ana Križanec



Kako je uvodno istaknula Todorović, Rebeka Legović ime je koje je očigledno trebalo postati svjetski poznato, dobiti brojne značajne nagrade u svijetu fotografije, a tek onda dobiti i prostora i u našoj sredini. Iako je ovo prva riječka izložba Rebeke Legović, zasigurno nije i posljednja, jer njezina modna fotografija, mogli smo vidjeti, odlikuje se prepoznatljivim autorskim pristupom, konceptom, dominantnim arhitektonskom etiketom te zanimljivom koloritnom dispozicijom, što joj osigurava nemali broj poklonika koje se moglo vidjeti na otvorenju.


Snimila Ana KRIŽANEC


Pomno planiranje


 




Uz Borislava Božića koji je autoričin mentor, podrška i stalan glas poticaja, a koji je naglasio vrijednost autoričina koncepta te finalnog produkta koji je pomno osmišljen, i autorica je pojasnila kako svoje fotografije gotovo uvijek planira, posebice glede prostora i arhitekture gdje odlučuje fotografirati, a rijetko s fotoaparatom izlazi spontano na ulicu.


Snimila Ana KRIŽANEC


 


Nagrađena na najutjecajnijim fotografskim natjecanjima


 


Kako ističu iz Kortila, fotografski radovi Rebeke Legović izbor su nesvakidašnjih i nadrealističnih pogleda i scenarija, u kojima geometrija urbanog prostora poprima novi i izmijenjeni identitet. Arhitekturu sjedinjuje s ljudskim likom u minimalističke kompozicije koje u interakciji s bojom i svjetlošću poništavaju granice između konceptualne, modne i arhitektonske fotografije.


Svoju fotografsku karijeru Legović započinje 2010. godine, a njezin osebujan autorski rad ubrzo je prepoznat na međunarodnoj razini te nagrađen na najutjecajnijim fotografskim natjecanjima u Parizu, Moskvi, Londonu, Barceloni, Tokiju, New Yorku, Beču te Milanu.


Dvije godine zaredom, 2019. i 2020. godine Legović je u New Yorku osvojila titulu Advertising Photographer of the Year na prestižnim International Photography Awards natjecanjima, a 2022. je  bila dobitnica Prve nagrade u kategoriji Moda na Rovinj Photo Daysima. Također, iste  je godine u Londonu izdana i njezina prva knjiga fotografija.


Izložba se u galeriji Kortil može pogledati do 29. srpnja, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati. Ulaz je slobodan.